En jordskredsseger. Så beskrivs valvinsten för Nya Zealands socialdemokrater Labour i lördagens nationella val. Hela 49 procent av landets röster tillföll partiet vilket gör det till en historiskt stor valvinst. 

Inom ett par veckor ska Jacinda Ardern forma en ny regering där hon trots eget underlag väntas bjuda in ”the Greens”, landets miljöparti, som koalitionspartner. 

En rödgrön regering i majoritet alltså. 

Vilket annorlunda scenario jämfört med det svensk socialdemokrati står inför med bakbindande 73-punktsprogram och oppositionshot om misstroendeförklaringar.

Men svenska S är inte ensamma om fallande opinionssiffror och stora utmaningar. I stort sett alla socialdemokratiska partier backar världen över, vilket gör Nya Zealands exempel närmast unikt. 

Så när svenska socialdemokrater febrilt letar förebilder borde man kanske titta hitåt.

Bortom sundet söderut, där många S-företrädare numera söker inspiration.

Danmark som sedan förra året leds av socialdemokratiska Mette Fredriksen har en föredömlig progressiv inriktning vad gäller välfärdsfrågor.

Den så kallade Arne-pensionen, en av partiets valfrågor där utslitna arbetare ska kunna gå i pension tidigare, är en reform som borde inspirera.

Men samtidigt som många svenska S-företrädare hyllar Danmark finns också ett stort motstånd inom samma läger.

Kritiker menar att danska socialdemokrater givit efter för mycket till de högerpopulistiska, invandringskritiska danska partier som i likhet med svenska SD helst vill stänga gränserna.

Att Mette Fredriksen tydligt prioriterat välfärd framför solidaritet.

Visst ligger Danmark på många sätt nära Sverige, inte bara geografiskt. Men faktum är att Nya Zealand är mer likt vårt samhälle än många tror.

Där har en stark arbetarrörelse varit ledande i samhällsuppbyggnaden precis som här. Och landet jämförs ofta just med Norden med sin starkt utbyggda offentliga välfärd och liknande samhällssystem.

Och kanske inser fler att blickarna snarare bör riktas mot Nya Zealand än mot Danmark när Jacinda Ardern så dramatiskt tagit hem valsegern. 

Ardern som 2017 klev in som världens yngsta politiska kvinnliga ledare någonsin har vunnit enormt i popularitet både i landet och internationellt.

Kanske viktigast bidragande har varit den tydliga viljeriktningen att ena landet i tider av global kris och polarisering. Detta märktes inte minst efter moskéskjutningarna i mars i år när 51 människor miste livet, när skyndsamma initiativ togs för att skärpa vapenlagarna och stärka sammanhållningen mellan religiösa och sociala grupper.

Detta liksom en framgångsrik hantering av coronapandemin har gjort Arderns enormt populär även bortom traditionella Labourväljare.

Med satsningar på eliminering av barnfattigdom, höjda lägstalöner och stärkt socialförsäkring erbjuder Nya Zealand en jämlikhetspolitik utan internationell jämförelse.

Det Jacinda Ardern visar med sitt framgångsrika recept är att det går att vara socialdemokrat och tro på jämlikhet också på 2020-talet.

Att det går att vara progressiv utan att man – som danska S –  nödvändigtvis behöver ställa saker mot varandra. För det går att stå upp för jämlikhet, solidaritet och sammanhållning samtidigt som man prioriterar välfärden.

Valvinsten i Nya Zealand visar en sak tydligt. Både svenska socialdemokrater och Mette Fredriksen bör lära av Jacinda Ardern.