Kanadensiske psykologiprofessorn och youtubefenomenet Jordan B. Peterson är kanske främst känd boken 12 Livsregler. Där förklarar han livets mening för konservativa unga män med hjälp av hierarkier inom arten hummer. 

Konservatismens Kay Pollak syntes för bara något år sedan i stort sett överallt. Med sina tips om att bädda sängen och obegripliga diagram utformade som drakar slog han världen med häpnad. 

Peterson blev feminismens, PK-kulturens och progressivitetens fiende nummer ett.

Till och med före detta utrikesminister Margot Wallström uttalade sig om författaren och sa att han i samband med sitt Sverigebesök ”kunde krypa tillbaka under sin sten.” 

Men enligt Amazon hade han, tillsammans med dottern Mikhaila, skrivit ännu en bok. Märkliga Our Carnivore Diet: How to cure depression and disease with meat only som 2019 låg på nätjättens topplista.

Med sitt udda lågupplösta omslag föreställande far och dotter Peterson i badkläder har den gjort många progressiva på ett strålande humör.

Psykologens kosthållning har varit känd länge och går helt enkelt ut på att han enbart äter kött och salt.

Trots att det han lanserar mest är rent kvasivetenskapligt mumbojumbo och han verkar sakna egentlig insyn i flera av de ämnen han diskuterar. En köttdiet lanseras som universalmedicin

Johannes Klenell

Dottern Mikhaila, som tycks ligga bakom vad hon kallar ”lejondieten”, använder inte ens stekolja. Detta påstås ha botat hennes kroniska depression och fysiska sjukdomar. Enligt henne ska dieten bota i stort sett vad som helst.

Lejondieten låter kanske som en ungkarlsdröm för random kille från Karlstad, men har ett pris. Tydligen ska Mikhaila fått ångest bara av lite peppar på steken. När de säger kött, då menar de verkligen kött.

Jordan Peterson beskrev i en intervju med poddaren Joe Rogan hur han drabbats av en fruktansvärd känsla av överhängande undergång och inte kunnat sova på 24 dagar efter att ha druckit ett glas cider. 

The cider of impending doom blev ännu ett nätfenomen med avsändare Jordan B. Peterson. 

Vodka, däremot, ska enligt Mikhaila Peterson gå utmärkt att dricka. Det här är uppenbarligen en diet för karlar med hår på bröstet.

Sedan Petersons hängav sig åt lejondieten har en hel del gått utför. Professorn ska först ha blivit beroende av de bensodiazepiner han tagit i flera år för att hantera ångest han fått av ”autoimmuna reaktioner på mat”. 

Sedan reste far och dotter till Ryssland där han, för att helt bryta med drogen, försattes i medicinsk koma.

I dag är han en fysiskt nedbruten man. Hans eget twitterkonto retweetar mest dottern som tycks sköta majoriteten av hans kontakt med omvärlden. För att toppa det hela smittades han av coronaviruset under en sjukhusvistelse i Serbien.

”Omslaget” till den fejkade boken.

Petersons tycks ha lyckats med bedriften att sälja ormolja till sig själva. Det är på hela taget väldigt tragiskt.

Sett till den bakgrunden kändes egentligen Our carnivore diet ganska rimlig.

I samband med nyheten om Petersons olycka återaktualiserades boken vars cheesy omslag många glatt delade på nätet. Men boken är fejk. Utdrag och transkriptioner av främst Mikhaila Petersons bloggposter och youtubeklipp, paketerat av ett tyskt fan. 

Boken är i dag bortplockad och slut i lager. Går inte ens att hitta på the Pirate Bay.

Då det är mestadels konservativa nyhetssiter med sin nivå av trovärdighet som rapporterat om Petersons falska bok får man kanske ta det hela med en nypa salt. 

Men tysken med det fantasieggande namnet Johnny Rockermeier som, enligt kanadensiska the Post Millenial, producerat Our carnivore diet tyckte då inte att han gjort något fel. ”Det finns inget i boken de inte sagt, och bilderna är offentliga”, alltså publicerade på nätet.

Det här är egentligen inget nytt. Tidigare var en återkommande nyhet att till exempel Adlibris salufört antisemitiska Sion vises protokoll.

Nätbutikerna tar in register med titlar snarare än köper in fysiska exemplar. Man marknadsför sig med att sälja allt. Och då slinker också precis allt med.

Fenomenet Jordan B. Petersons uppgång och fall är oerhört talande för det nya digitala landskap vi står inför och inte minst den häxkittel av kvasivetenskap, kolloidalt silver, konspirationsteorier och konservativ ideologi som är det vi kallar the intellectual dark web.

Här finns inga tydliga redaktörer eller ansvariga utgivare. I stort sett inget ansvar alls. 

Allt är för stort och för litet samtidigt.

Lejondieten låter kanske som en ungkarlsdröm för random kille från Karlstad, men har ett pris. Tydligen ska Mikhaila fått ångest bara av lite peppar på steken. När de säger kött, då menar de verkligen kött

Johannes Klenell

Halvredigerade och undermåliga böcker hamnar på en enorm försäljningsplattform utan att någon egentligen stämt av vare sig innehåll eller vem avsändaren är.

En professor i Toronto kan få sånt genomslag på Youtube under rubriken ”professorn mot PK-kulturen” att Sveriges utrikesminister recenserar honom.

Trots att det mest handlar om rent kvasivetenskapligt mumbojumbo och han verkar sakna egentlig insyn i flera av de ämnen han diskuterar.

En köttdiet lanseras som universalmedicin. 

Och med genomslaget som kommer hakar traditionella medier på. Det tar inte många veckor innan de politiska resonemangen landar även på svenska ledarsidor.

Såhär i efterhand måste vi nog alla känna oss lite fåniga som skapade sånt rabalder kring olycksfågeln Jordan B. Peterson. Oavsett vilken sida vi stod på.

Mikhaila fortsätter kämpa mot PK-kulturen och marknadsföra sin lejondiet via sociala medier.

Jag håller mest tummarna för att Jordan tillfrisknar.