Coronasmittan har gjort att polis, Arbetsmiljöverket och andra myndigheter gjort färre insatser mot företag.

Under de senaste två veckorna har man därför gjort en större insats mot 150 företag inom bygg, städ, restaurang, bilvård och skönhetsvård. 

600 personer har kontrollerats av polisen. Det ledde till att 30 personer omhändertogs eftersom de inte har rätt att arbeta i Sverige.

Fem personer bedöms vara utsatta för människohandel. Polisen misstänker också att personer bott på flera av företagen eftersom de sängar och hygienartiklar där.

– Vi håller just på med att gå igenom statistiken. Jag kan inte säga än i vilka av företagen som det här upptäckts, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på Arbetsmiljöverket för myndighetsgemensamma insatser.

På hälften av företagen upptäcktes också arbetsmiljöbrister bland annat har det lagts 30 förbud om att stoppa arbetet eller vissa arbetsmoment helt.

– Det är inte acceptabelt att människor riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Det här visar att vi måste fortsätta med nationella myndighetsgemensamma insatser.

Myndighetsgemensamma insatser

3 500 gemensamma kontroller har gjorts sedan 2018.

Förutom Arbetsmiljöverket som samordnar kontrollerna ingår Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. 

KällaArbetsmiljöverket

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.