Efter krislarmen – regeringen startar ”kommunakut”
Vissa kommuner har drabbats hårdare än andra under coronakrisen. Nu startas en ”kommunakut” där de kan söka extra krispengar.
Särskilt ekonomiskt utsatta kommuner ska kunna söka pengar i en så kallad kommunakut. Det är ett nytt förslag i den kommande budgeten, rapporterar TT som intervjuat civilminister Lena Micko (S).
Förra gången Sverige hade en kommunakut var under 90-talskrisen. Nu återinförs den alltså igen. Hela satsningen ska kosta en miljard under fyra år.
– Det här handlar om att uppmärksamma de kommuner och regioner som har ett sämre utgångsläge än andra, säger civilminister Lena Micko (S) till TT.
Inte sällan handlar det om demografiska utmaningar som vissa kommuner och regioner har svårt att påverka själva.
Enligt ministern riktar sig stödet exempelvis till kommuner med stor andel äldre, eller glesbefolkade landsbygdskommuner. Men hon tar också upp de orter som drabbats hårt av just pandemin.
– Särskilt under pandemin har en del varit mer utsatta än andra. Som till exempel gränskommuner, säger Lena Micko till TT
Arbetet har tidigare berättat om en rad kommuner som drabbats extra hårt av coronakrisen. Gränskommuner som Strömstad där handeln i praktiken stängts ner med Norge och socialbidragen har skjutit i höjden, samt Sigtuna där Arlanda flygplats är den största arbetsgivaren, är några exempel.
Båda har äskat extrapengar från regeringen, och skulle de få som de vill skulle det nya stödet på en miljard över fyra år inte räcka långt. Bara Sigtuna har bett om över 600 miljoner i krisstöd.
Exakt hur pengarna ska fördelas står ännu inte klart. Enligt Lena Micko kommer stödet ha motkrav, som exempelvis effektiviseringar av verksamheten.
– Hur det ska gå till måste man göra upp tillsammans med den enskilda kommunen, säger Lena Micko till TT.