Det var vid uppförandet av en ny pappersmaskin vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums som de slovakiska byggföretaget KS Building monterade byggnadsställningar under 2018 och 2019.

Men företaget fuskade systematiskt med ersättningarna till sina anställda, och struntade bland annat i att betala ut löner, traktamenten och ersättning för övertid.

Det hävdade fackförbundet Byggnads som stämde bolaget i Arbetsdomstolen.

I onsdags föll domen. Företaget ska betala 4 miljoner kronor i skadestånd. Domen är en så kallad tredskodom, vilket innebär att företaget aldrig svarade på Byggnads krav.

Det gör att domstolen automatiskt dömde till Byggnads fördel. Om inte företaget överklagar vinner domen laga kraft inom en månad.

– Återigen har det visat sig hur rutten byggbranschen är. Jag är verkligen nöjd att Arbetsdomstolen så tydligt visar allvaret i situationen. Fuskarna måste avslöjas och straffas. Det är viktig för arbetarnas trygghet och säkerhet men också för hela branschens trovärdighet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare i en kommentar till domen.

Ställningsbolaget är inte den enda entreprenören på bygget i Grums som Byggnads anser har fuskat med löner och ersättningar.

Fackförbundet har även stämt ett polskt ställningsföretag på 4,9 miljoner kronor och ett svenskt betong- och anläggningsföretag på 27 miljoner kronor.

Dessa stämningar har ännu inte avgjorts av Arbetsdomstolen.