Sliten vårdpersonal möter hösten
Antalet covidpatienter har minskat kraftigt. Men i sjukvården har läget ändå varit ansträngt på flera håll i sommar. Extrapass har krävts för att klara semestrarna. Många är slitna inför hösten.

Helena Åhlander, skyddsombud på iva, lasarettet i Nyköping.
– Trots att vi haft semester så har återhämtningen tagit lång tid, man är fortfarande trött och är lättirriterad hemma. Den här covidtiden har påverkat oss mycket både psykiskt och fysiskt, säger Stina Asp Larsson, undersköterska och skyddsombud på iva vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Södermanland är den region som hade flest insjuknade i covid-19 per invånare. Efter en vår med krigszonsliknande förhållanden var det knappt att alla orkade arbeta fram till semestrarna, berättar Stina Asp Larsson.
För iva gällde under sommaren fortfarande ett fast schema med fyra arbetspass följt av två lediga pass och ledighet var sjätte helg. Ett lokalt förstärkningsavtal gav extra ersättning. Fyra veckors semester har inte varit tillräckligt. Oron är stor för en andra våg i höst.
– Jag vet arbetskamrater som pratar om att byta jobb, säger Stina Asp Larsson.
Länge rådde oklarhet om semestrarna. På lasarettet i Nyköping tog facket strid för fyra veckor och så blev det.
– Hotet om att semestrarna skulle dras in gjorde att många mådde dåligt, säger Helena Åhlander, specialistundersköterska och skyddsombud på iva.
Från mitten av juli minskade antalet covidpatienter.
– Lika snabbt som de kom försvann de, det var som en tsunami. Men skulle de komma tillbaka? Vi gick på helspänn innan vi vågade städa ur salarna, säger hon.
Det var då det blev tillfälle att reflektera över våren, som många gånger känts övermäktig, liksom ovissheten om hur länge allt skulle pågå.
Trots att det under sommaren har blivit både extrapass och övertid har det också funnits möjlighet att använda den nya timbanken för ledighet. Även om våren var tuff ser hon en styrka i att arbetskamraterna kunde stötta varandra.
– Nu ser vi fram emot en höst utan skyddsutrustning, säger Helena Åhlander.
Enligt Kommunal har övertidsuttaget i Region Sörmland varit större än tidigare år.
– Det har varit jättetufft, det kommer ett efterspel arbetsmiljömässigt, säger Thomas Alm, förhandlare Kommunal Region Sörmland.
Förstärkningsavtalet i Region Sörmland löper ut den sista augusti.

Även i Stockholm som drabbats hårt har antalet covidpatienter minskat kraftigt. Nyligen kom dock rapporter som tydde på en ökning.
För att ge möjlighet till fyra veckors semester har krislägesavtalet fortsatt varit aktiverat på alla akutsjukhus utom Norrtälje sjukhus som ingår i Tio Hundra AB. Detta till den sista augusti, då det upphör i hela regionen. Krislägesavtalet har ett arbetstidsmått på 48 timmar per vecka och ger krisersättning. Men antalet anställda som omfattats har blivit allt färre.
På Södersjukhuset i Stockholm, SÖS, lämnade undersköterskan Jeanette Ekstam, som är skyddsombud på iva, krislägesavtalet i mitten av maj.
– Det var jätteskönt att gå ur krislägesavtalet, jag hade jobbat jättemycket. Men jag hade behövt mer än fyra veckors semester, säger hon.
Tillbaka på arbetet har hon tagit extrapass och arbetat 07.00– 21.30 för att täcka upp för semesterlediga kolleger.
– Vi pratar om att vi nog inte orkar en andra våg, säger hon.
På Capio S:t Göran i Stockholm är krislägesavtalet fortfarande aktiverat på iva för att fyra veckors semester ska vara möjligt.
– Det är bra, alla behöver semester, säger Pia Armasson, undersköterska och skyddsombud.
Trots de långa passen föredrar hon och kollegan Anneli Dahlqvist krislägesavtalet framför extrapass.
På akuten gäller dock inte krislägesavtalet, där tar undersköterskorna extrapass.
– Man har beviljat semestrar. Men schemat var inte helt täckt, så det är en hel del som jobbat antingen dubbla pass eller extrapass. Det var ett sätt att säkerställa att man skulle få sin ledighet, säger Kevin Thompson, förhandlingsansvarig för Kommunal, som även han tagit extrapass.
Samtidigt anser han att det är ett problem eftersom övertidsuttaget var stort redan under våren.
Coronapandemin ledde till en kraftig minskning av antalet besök på S:t Görans akut. Samtidigt har söktrycket varit stort på akuten vid Norrtälje sjukhus, då många valt hemester.
– Jag kan säga att det varit ganska så tufft, säger Lotta Svenander, ordförande, Kommunals sektion Norrtälje.