Svält, förföljelse, polisbrutalitet och bristande skydd för arbetare har länge tyngt Zimbabwes invånare.

De som kritiserar regimen riskerar kidnappning, tortyr och fängelse, vilket Arbetet Global rapporterat om vid flera tillfällen.

Den senaste veckan kommer nya vittnesmål om hur tiotals aktivister och oppostionspolitiker har gripits.

En inplanerad protest stoppades av regimen i slutet av juli och utegångsförbud infördes då, även om det redan innan varit strikt karantän på grund av coronavirusets spridning.

President Emmerson Mnangagwa har uppgett att han ska ”göra sig av med” oppositionella.

– De ruttna äpplen som har försökt att dela vårt folk och försvaga vårt samhälle kommer att spolas ut, säger presidenten i ett oannonserat tal till nationen, enligt TT.

I stället för att visa sitt missnöje på gatorna väljer nu regeringskritiska röster att protestera online under hashtaggen #ZimbabweanLivesMatter.

På Twitter väller det in kommentarer, videos, bilder där organisationer och privatpersoner uttrycker sin ilska och oro för utvecklingen i landet.

I dag har bland annat ett stöduttalande från katolska biskopar i Zimbabwe spridits vidare.

Ekonomin var redan innan coronapandemin körd i botten. Med en inflation på över 700 procent har många svårt att köpa sig det allra nödvändigaste och FN har larmat om att 60 procent av invånarna – 8,6 miljoner – är i behov av matbistånd.

Landet har i flera år listats som ett av världens tio värsta när det kommer till arbetares rättigheter och möjligheten att organisera sig fackligt.

I Zimbabwe finns inga fria medier och det är i princip förbjudet med demonstrationer och torgmöten. Därför är det mycket svårt för oppositionen att nå ut till folket

Zimbabwes oppositionsledare Nelson Chamisa och hans sympatisörer anser att den nuvarande presidenten blivit än mer hårdför än föregångaren Mugabe.

– Vi har tappat 5 000 partimedlemmar och aktivister från civilsamhället vågar inte längre göra sig hörda. Många har förts bort eller gripits av polis, sa Nelson Chamisa till Arbetet Global i december under ett besök i Stockholm.

Zimbabwe

• Zimbabwe styrdes från 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe, som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälte, men som under årens lopp förvandlades till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare.

• 1980 var Zimbabwe ett välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri, som senare lades i spillror genom decennier av vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

• I november 2017 tvingade militären bort president Mugabe som partiledare. Han ersattes av vicepresidenten Emmerson Mnangagwa.

• Den 30 juli 2018 hölls presidentval i Zimbabwe. Mnangagwa vann valet.

• Den 6 september 2018 avled Robert Mugabe på ett sjukhus i Singapore, 95 år gammal.

Källa: Utrikespolitiska institutet