– Om man börjar betala anständiga löner så finns det arbetskraft i avlägsna landsbygdsområden i Australien, säger Daniel Walton som är generalsekreterare på facket Australien Workers Union i en kommentar

Precis som i många andra länder har arbetslösheten stigit i Australien efter coronutbrottet.

Prognoser tyder på att arbetslösheten snart kan nå 9 procent samtidigt som fruktodlarna tar in utländsk arbetskraft. 

Förra året utfärdade landet 115 000 visum till utlänningar som ville jobba. Många av dem är backpackers från andra länder.

Jobbet är hårt och många australier har tidigare tyckt att villkoren varit för dåliga. 

– Det här är en bransch som är snudd på laglös och som styrs av industriella cowboys, uppger Daniel Walton.

Mot bakgrund av de stigande arbetslöshetssiffrorna har flera fackförbund – Australian Workers Union, Transportarbetarfacket och handelsfacket SDA – ingått en allians för att förbättra arbetsvillkoren så att arbetslösa australier ska kunna ta jobben i stället.  

De kräver högre lön och bättre arbetsvillkor.

Arbetarpartiet Labour har, enligt den Melbournebaserade morgontidningen The Age, ställt sig positiva till den fackliga alliansens förslag.

En talesperson från partiet uppger, enligt tidningen, att de starkt funderar på att göra detta till en valfråga i nästa val.

Landets högerregering är dock kritisk mot förslagen.

– Det är väldigt lätt för fackföreningsrörelsen att framföra dessa rättfärdiga filosofiska ståndpunkter men i verkligheten kan inte jordbrukare gå runt och bara hoppas att det ska dyka upp folk till skörden, säger jordbruksminister David Littleproud till The Age.

Jordbrukarnas arbetsgivarorganisation kallar också förslaget för orealistiskt.

De hävdar att det är svårt att få arbetslösa australiensare i avlägsna landsbygder att lämna sina familjer och vänner för att jobba med skörden i några månader.

Australien

• Landet har nästan 25 miljoner invånare.

• Arbetslösheten har under senare år legat kring 5−6 procent, men har efter coronautbrottet ökat. I somras var den över 7 procent och enligt vissa prognoser kan den stiga till över 9 procent snart.

• Bristen på arbetskraft av europeiskt ursprung skapade under första halvan av 1900-talet en stark fackföreningsrörelse. Denna åstadkom goda arbetsförhållanden och en av världens högsta lönenivåer för europeiskättade, men utestängde samtidigt andra folkgrupper. Mellan 1988 och 2003 halverades antalet fackligt anslutna, från 45 till 23 procent. Orsaken var bland annat lagändringar som minskade fackens möjligheter att ta till stridsåtgärder.

Källa: Utrikespolitiska institutet