Ryktena har cirkulerat i flera år och intensifierats under den senaste veckan. Under tisdagen bekräftades till sist misstankarna.

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon har påbörjat lanseringen av en svensk sajt och ska nu försöka slå sig in på den svenska marknaden.

”Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna kommer att lägga störst vikt vid – låga priser, stort utbud och snabba leveranser – på sikt kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende”, skriver Alex Ootes, företagets chef för EU-expansioner i ett pressmeddelande.

Amazon har kritiserats för tuffa arbetsvillkor, en antifacklig hållning och ovilja att teckna kollektivavtal på de marknader de slår sig in på.

I Storbritannien har exempelvis fackligt aktiva rapporterat om tiotimmarspass med så få raster att personalen går runt som zombier, enligt den brittiska tidningen Daily Mirror.

Tidningen har talat med både nuvarande och tidigare personal, som bland annat berättar att en gravid kvinna fick en varning för att hon inte klarade målet att packa 120 varor i timmen. 

– Det är modernt slaveri, sa en före detta anställd till tidningen i oktober förra året.

Även svenska fack har farhågor inför en Amazon-etablering i landet, menar Handels tillförordnade ordförande Linda Palmetzhofer.

– Det är utifrån erfarenheter vi har från våra fackliga kamrater runt om i världen som ganska tydligt har berättat för oss hur arbetsvillkoren ser ut. Att företaget har en väldigt antifacklig hållning, att det är svårt att få till och teckna kollektivavtal, säger hon.

Hon menar dock att facken i Sverige har varit bra på att förmå multinationella företag att teckna kollektivavtal, trots att de inte har gjort det i andra länder och lyfter leksaksjätten Toys r us och klädkedjan Uniqlo som exempel.

– På så sätt känner jag att vi har en modell som fungerar och det är det vi hoppas att vi ska kunna använda av oss i samband med en Amazonetablering i Sverige

Har ni haft någon kontakt med Amazon?

– Nej det har vi inte eftersom det finns inte någon utpekad svensk representant och eftersom det varit så hemligt.