Fackbas i Kirgizistan vägrar avgå
Den avsatte ordföranden för den kirgiziska centralorganisationen KNFC vägrar att avgå. Samtidigt har hans hustru lagt ett antifackligt lagförslag i landets parlament och den nya fackledningen trakasseras av polis.
I februari i år röstades Mirbek Asanakunov bort från ordförandeposten i Kirgiziska nationella fackliga centralorganisationen (KFNC).
Men den tidigare fackbasen vägrar att avgå. Samtidigt har centralorganisationens nya ledning utsatts för myndighetstrakasserier, rapporterar det globala facket IndustriAll.
Den nya ordföranden Ryskul Babayeva har förhörts av polis och viceordföranden Kanatbek Osmonov har satts i husarrest utan tillgång till internet eller telefon.
Enligt IndustriAll är det den bortröstade fackbasen Asanakunov som ligger bakom detta genom att ha utnyttjat sina kontakter inom statsapparaten.
KFNC:s bankkonton har frusits vilket gjort det omöjligt att betala löner och upprätthålla den fackliga verksamheten. I praktiken är centralorganisationen lamslagen.
Konflikten inom facket har pågått länge.
I fjol hungerstrejkade exempelvis en grupp kvinnliga fackföreningsaktivister utanför Högsta domstolen i huvudstaden Bisjkek som en del av en juridisk offensiv för att få bort fackets ordförande, rapporterar lokala 24 KG.
Enligt centralorganisationens stadgar krävs fem års arbetslivserfarenhet för att inneha förtroendeuppdrag, men Asanakunov påstods ha förfalskat sina arbetsgivarintyg.
– Mirbek Asanakunov skrev i sitt CV att han hade jobbat för ett byggföretag. Men det företaget existerade inte ens när han påstod sig ha arbetat där, sade Venera Maimendieva, en av de hungerstrejkande, till nyhetssajten.
Två lägre instanser slog fast att Asanakunov valts på felaktiga grunder, men målet överklagades till Högsta domstolen där det körde fast.
Parallellt med KFNC:s kamp för sin överlevnad som legitim facklig organisation har ett politiskt hot tornat upp sig.
Asanakunovs hustru, parlamentsledamoten Gulkan Moldobekova, har varit en drivande kraft bakom ett lagförslag som kraftigt skulle inskränka de fackliga rättigheterna.
Bland annat innebär lagen att samtliga landets fackföreningar underställs KFNC samtidigt som centralorganisationens ordförande – alltså initiativtagarens make – får nästan oinskränkt makt.
– Arbetsrätten i Kirgizistan har varit under attack de senaste sju–åtta åren, säger Eldar Tadzhibaev, ordförande för gruv- och metallfacket GMPK, som är medlem i IndustriAll, till internationalens sajt.
– Syftet med den nya lagen är att tvinga facken till lydnad och sedan ändra arbetsrätten utan motstånd. Vi attackeras från olika håll och det är viktigt för oss att stå emot angreppen.
Fakta: Kirgizistan
• Centralasiatiska Kirgizistan blev självständigt 1991 efter Sovjetunionens fall och har runt 6,2 miljoner invånare. Landet fick en ny författning och höll sina första demokratiska val 2010.
• Tankesmedjan Freedom House klassar landet som ”delvis fritt”. Under senare år har Socialdemokraterna stärkt sitt grepp om makten och använt rättssystemet för att tysta såväl politisk opposition som civilsamhällets organisationer.
• Den senaste tiden har det stormat i inrikespolitiken. Den maktstrid mellan presidenten Sooronbai Jeenbekov och expresidenten Almazbek Atambajev som satt Socialdemokraterna i gungning tycks dock ha avgjorts den 23 juni när Atambajev dömdes till elva års fängelse för korruption.
• En dryg vecka tidigare, den 15 juni, avgick premiärministern Muchhammedkalyj Abylgazijev i kölvattnet av en annan misstänkt korruptionshärva.
Källor: Freedom House, Utrikespolitiska institutet