Protesterade mot Samsung – satt i torn i 355 dagar
Sydkoreanske Kim Yong-hee tillbringade 355 dagar i kameratornet i protest mot att han fått sparken av Samsung. Det första han gjorde sedan han klättrat ned var att besöka en kyrkogård.
Kim Yong-hee avskedades från Samsung Aerospace 1995, enligt sig själv på grund av sin fackliga aktivism. Sedan dess har han kämpat för upprättelse.
Den 10 juni i fjol besteg Kim Yong-hee det 25 meter höga kameratorn som övervakar huvudstaden Seouls mest hektiska trafikkorsning.
Väl uppe vecklade han ut en fana och meddelade sin avsikt att stanna tills Samsung bett om ursäkt, rapporterar Deutsche Welle.
I slutet av maj kröp företaget till korset.
Samsung beklagade ”smärtan och lidandet” som dess agerande orsakat och meddelade att en uppgörelse nåtts.
Den 29 maj klättrade Kim Yong-hee ned till marken, där han möttes av blommor och jubel från sympatisörer.
Anhängarna hade under hela protesten stöttat med mat, kläder och mobilbatterier som Kim hissade upp med ett rep.
– Jag hoppas att Samsung nu verkligen kommer att garantera fackliga rättigheter för alla anställda, sade Kim Yong-hee enligt Deutsche Welle.
Efter en natt i en riktig säng var det första Kim Yong-hee gjorde att besöka en kyrkogård i Namyangju, i utkanten av Seoul. För nyhetssajten Hankyoreh berättar han varför.
På kyrkogården vilar Jeon Tae-il, som 1970 brände sig själv till döds i protest mot arbetsförhållandena på Sydkoreas fabriker.
Kim Yong-hee drabbades upprepade gånger av panikkänslor under sin protest och beskriver tiden i kameratornet som ”en kamp till döden mot mig själv”.
– Jag kom på mig själv med att tänka att om jag hoppade så skulle smärtan försvinna.
Räddningen blev en bok. En biografi om Jeons liv och umbäranden.
– I mina allra mörkaste ögonblick läste jag boken om Jeon och hittade mig själv i dess sidor. Jag hittade styrka i scenerna där Jeon blev illa behandlad på arbetsplatsen. Det var därför jag tänkte att detta att detta skulle bli den första platsen som jag besökte när jag kommit ned från tornet, säger han.
Dramat i kameratornet fick sin upplösning bara veckor efter att Samsungarvtagaren Lee Jae-yong bad om ursäkt för familjeimperiets ”nej till facket”-policy, som var i bruk i årtionden innan den skrotades i fjol.
Lee, som står åtalad för korruptionsbrott, har lovat att sätta stopp för bruket av antifackliga taktiker.
Dotterbolaget Samsung Electronics styrelseordförande liksom dess vice vd dömdes förra året till fängelse, 18 respektive 16 månader, för sabotage riktat mot fackföreningar.
För 62-årige Kim Yong-hee har ett kvartssekel av kamp fått ett lyckligt slut.
Nu blickar han framåt. Men inte mot en stillsam tillvaro – utan mot nya strider.
– När jag kom ned på marken igen var det som verkligen gjorde mig glad att återförenas med kollegerna, hålla deras händer och gråta ihop, säger Kim Yong-hee till Hankyoreh.
– Jag vill resa runt till protester runt om i landet och hjälpa dem genom att ansluta mig till deras kamp, en protest i taget.