Arbetsgivare sågar las-förslag – vill ha större förändringar
Små förändringar på marginalen. Det är betyget på regeringens las-utredning från några av landets största arbetsgivarorganisationer som vill se större ingrepp i arbetsrätten.
I måndags presenterade regeringens las-utredare Gudmund Toijer sina förslag om förändringar av anställningsskyddet.
Från arbetsgivarhåll får utredningen inte många tummar upp.
Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen, vill ser mer genomgripande ändringar.
– Det kommer inte bli en jättestor skillnad på arbetsmarknaden med förändringarna som föreslås, säger han.
Almega har 11 000 medlemsföretag med en halv miljon anställda. De är en stark röst inom Svenskt Näringsliv som är motparten till facken när las-förhandlingarna på nytt tar fart efter semestern.
– Partsöverenskommelser är alltid bättre men om inte parterna kommer överens så är det här ett steg i rätt riktning, säger Stefan Koskinen.
Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen som representerar 9 700 anslutna medlemsföretag med drygt 220 000 anställda, tycker att det har varit en hätsk stämning för lite innehåll.
– Den innehåller detaljförändringar. Det har onekligen varit högt tonläge kring utredningen, men jag anser inte att det är så dramatiskt.
Av samma åsikt är Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna som företräder nära 1 000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
– Det som presenterade i måndags är inget som stöttar basindustrins konkurrenskraft. Det är mindre förändringar på marginalen av ett gammalmodigt system som inte är anpassat efter dagens arbetsmarknad, säger han och fortsätter:
– Vi måste ha en mycket mer genomgripande systemförändring både vad gäller omställning och anställningsskydd.
Men exakt hur arbetsgivarorganisationerna vill förändra arbetsrätten vill de inte säga utan hänvisar till att det ska förhandlas vidare.
Facken har kritiserat las-utredningen och menat att den enbart gynnar arbetsgivarna vilket varken Transportföretagen, Almega eller Industriarbetsgivarna håller med om.
– För allmän visstid så menar utredningen att man ska få företrädesrätt efter nio månader istället för tolv månader. Och skadestånden ska bli två månader högre om arbetsgivaren inte har saklig grund vid uppsägning, vilket gynnar arbetstagarna, säger Stefan Koskinen.
Arbetsgivarorganisationen Visita som företräder turism, och hotell- och restaurangbranschen skriver i ett mejl att de inte hunnit analysera alla delar och att ”det är svårt att i nuläget säga om det är bra eller om det fattas pusselbitar.”
Men tillsammans med de övriga anser Visita att skrivningen om kompetensutveckling missgynnar företag.
”Det kommer inte leda till ökad kompetens utan snarare öka kostnaderna för företagen och därmed motverka skapandet av nya jobb”, skriver Visita.
Per Widolf på Industriarbetsgivarna hävdar att det enbart lägger administrativ börda på företag medan Marcus Dahlsten på Transportföretagen säger att det finns risk för stora tvister så som skrivningen ser ut i dag.
Däremot lyfter Marcus Dahlsten förslaget om att uppsägningar av personliga skäl i små företag inte längre ska gå att ogiltigförklara som något positivt.
– Det tycker jag är en bra sak och det kommer innebära ett mer jämställt förhållande mellan fackliga organisationer och mindre företag, säger Marcus Dahlsten.
I dag kan det kosta mycket för företag att säga upp en anställd av personliga skäl eftersom personen fortsätter vara anställd tills tvisten är avgjord, trots att arbetsgivaren i slutänden vinner tvisten.
Marcus Dahlsten menar att så som det är uppbyggt nu kan ett rikt och stort fackförbund som till exempel Unionen ”processa ihjäl ett företag” och han välkomnar därför förslaget.
Uppluckrad arbetsrätt var statsminister Stefan Löfvens (S) tyngsta eftergift i regeringsförhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna och det blev också en punkt i januariavtalet som slöts 2019.
I debatten har det talats om att regeringen pressar arbetsmarknadens parter att förhandla genom att lägga fram en egen las-utredning.
I en intervju i Svenska Dagbladet säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att det är som att ”förhandla med ett vapen mot pannan”, och säger att LO kan dra sig ur las-förhandlingarna som ska vara klara till tidig höst.
Stefan Koskinen nästan skrattar åt vad han hört den senaste tiden.
– Det är lite lustigt att flera förbundsordföranden har sagt att parter aldrig ska förhandla under hot. Nästa gång de kommer hit och inleder avtalsförhandlingar på Almega med att de kommer att kasta in ett strejkvarsel om vi inte gör vad de säger så ska jag nog säga åt dem att vi inte förhandlar under hot, säger han.
Måndagens presentation av utredningen väckte också ilska inom regeringen. Både statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att den gynnar arbetsgivarna mer än arbetstagarna. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt har tidigare hotat att fälla regeringen om förslagen blir lag.
Huruvida en eventuell kollapsad förhandling mellan parterna kan leda till politiskt storbråk mellan regeringen, samarbetspartierna och oppositionen är inget som Marcus Dahlsten på Transportföretagen oroas över.
– Når vi inte fram så att förhandlingsresultatet är något vi kan leva med så finns det inget intresse från arbetsgivarhåll av att nöja oss med en dålig förhandlingslösning för att rädda politiken.
Men än så länge är arbetsgivarorganisationerna hoppfulla och vill se en förhandlingslösning.
– Men det krävs då naturligtvis att samtliga parter har kraften och modet att göra de förändringar som krävs, säger Per Widolf på Industriarbetsgivarna.