Coronakrisen har påverkat den svenska äldreomsorgen hårt och nu svarar regeringen och samarbetspartierna C och L med en reform som ska syfta till att göra branschen mer trygg.

Det presenterades i ett så kallat ”äldreomsorgslyft” under en presskonferens på tisdagsmorgonen.

I det ingår att personal ska ha möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid vilket i sin tur ska bidra till fler fasta anställningar.

Staten och arbetsgivaren ska då dela på kostnaden och förslaget ligger i linje med det som presenterats av SKR och Kommunal där de bedömde att 10 000 personer skulle kunna omfattas.

Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor under 2020 och 2021. 

Regeringen och C och L vill även satsa på yrkeskomvux för att utbilda fler och även där ska staten bidra med finansiering så att ytterligare 5 000 personer kan studera på yrkesvux på heltid eller 10 000 på halvtid i slutet av 2020.

Hälften av platserna ska kombinera yrkesutbildning med svenska för invandrare som andraspråk.

Kommunals ordförande Tobias Baudin välkomnar satsningen, men tycker inte att den är tillräcklig.

– …det här förbättrar möjligheten för dem som vill börja jobba som undersköterska och vårdbiträde, men det som behövs är förbättrade löner, villkor och arbetsmiljö. Och vad gäller arbetsmiljö, det finns ingen genväg, man måste anställa fler. Ett rejält välfärdslyft skulle innebära 50 000 fler anställda än vad som är anställda i dag, säger han till TT.

Vårdförbundet, som organiserar bland annat sjuksköterskor, är inte lika nöjda med regeringens satsning, enligt TT.

– Det är märkligt att presentera ett äldreomsorgslyft och inte lyfta sjuksköterskor. Nu när vi har virussmittan är det de äldre som blir sjuka, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet till nyhetsbyrån.