”Att plocka skräp är enkelt, alla kan börja” Fia Agnér, 41, sköter EDI-support på Martin & Servera 

”Från och med maj är jag permitterad en dag i veckan, i april var det två dagar i veckan. Det är en konstig situation och tråkigt att bli permitterad men ändå en chans att få behålla jobbet så jag är väldigt glad för det. 

I fjol började jag plocka skräp i mitt närområde men sedan jag blev permitterad har det blivit mycket mer. Jag bor nära havet i Halmstad och är ofta ute med min hund på promenader. Alla som fått chansen att bli permitterade har också chansen att göra lite nytta. Att plocka skräp är enkelt, alla kan börja, på vägen till sitt jobb eller i kvarteret där man bor. Nu har jag fått en ny plockpinne från kommunen att ta upp skräpet med.

Jag vet inte hur länge permitteringen varar, vi tar en månad i taget men jag hoppas att jag får börja jobba heltid så snart som möjligt.”

”Jag har en liten bebis hemma så för mig har det dåliga gett något gott också” Patrik Rohdin, 38 år, trafikassistent på Jönköpings flygplats. 

”Sex timmar, två dagar i veckan är jag på jobbet. Jag jobbade 75 procent innan permitteringen och är nu permitterad 60 procent av arbetstiden. I stället för att sköta incheckning, boarding och bagagerapportering så rensar vi lager, putsar fönster och så har vi hjälpt till att samla in skyddsutrustning åt kommunen på andra kommunala bolag och lämnat in det till kommunens centrallager. 

Det känns okej att vara permitterad, det som skrämmer är ett eventuellt varsel för vi vet ju inte hur länge det här pågår. Det lilla jag har gått ned i lön är inte så kännbart. Jag bor långt från jobbet och nu behöver jag inte lägga så mycket pengar på bränsle.

Flygplatsen är kommunalt ägd så jag är anställd av Jönköpings kommun. Vi är ett fyrtiotal permitterade här och det har inte varit något krångel med lön eller annat under tiden. 

När jag inte är på jobbet umgås jag med familjen. Jag har en liten bebis hemma så för mig har det dåliga gett något gott också.”

”…jag har också försökt ta vara på tiden så mycket jag kan” Åsa Ekman, 39 år, trafikinformatör på SJ. 

”Beskedet om permittering kom väldigt snabbt. Den senaste månaden har jag jobbat hemifrån mellan 9 till 12.12 varje dag. Tiden som jag inte behövde vara på jobbet såg jag först som en skön återhämtning men jag har också försökt ta vara på tiden så mycket jag kan. Jag gör yoga hemma och jag är i min ateljé och målar. 

De har flaggat för att det kan bli så att vi börjar jobba heltid snart igen. Jag är anställd på heltid så jag kan inte gärna säga att jag ska jobba mindre framöver. Men visst har det varit skönt att inte jobba så mycket de senaste veckorna. Däremot har det funnits en oro för företaget, hur det ska gå och om jobben finns kvar.”

”Vi får hålla nere på matbudgeten och saker man inte behöver” Dennis Sundberg, 36, butiksbiträde på WHSmith.

”Det är skönt att kunna sova ut till halv sju på morgonen. Annars brukar jag gå upp kvart i fyra för att ta mig till jobbet ute på Arlanda. I april var jag på jobbet två dagar i veckan, men nu i maj är det bara en arbetsdag per vecka. Det är tråkigt att vara permitterad, jag saknar kollegorna, men samtidigt är det skönt. Det brukar vara mycket jobb just den här perioden och det är skönt att kunna vila upp sig. 

Hemma sköter jag hushållet. Jag städar, diskar, tvättar, lagar mat och handlar. Men jag kollar också på film och spelar Xbox när barnen är i skolan. Och jag går promenader med en kompis som också är permitterad. Min sambo jobbar heltid som vanligt på förskola. Nu får jag 88 procent av lönen eftersom jag är permitterad så mycket. Så vi får hålla nere på matbudgeten och saker man inte behöver.”

Korttidspermittering

På grund av coronapandemin fattade regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna beslut om att staten under 2020 tar en större andel av kostnaden vid korttidsarbete. De nya reglerna trädde i kraft den 7 april, men började tillämpas 16 mars.

Korttidspermittering innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i arbetstid. Det minskar företagens lönekostnader med upp till 50 procent och löntagare behåller uppemot 92,5 procent av lönen.

Tillväxtverket har hand om alla ansökningar. Fram till den 4 maj hade Tillväxtverket fått in 55 513 ansökningar, varav 41 006 hade beviljats. Totalt gäller det 351 725 anställda.