I drygt tre veckor har Folkhälsomyndigheten och regeringen uppmanat alla som kan att jobba hemma.

I en Novusundersökning, gjord på uppdrag av LO, svarar 7 procent av de anslutna att de på grund av coronakrisen suttit hemma och jobbat.

– Går man igenom förbund efter förbund så borde det inte vara så hög andel, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

– Ta bara livsmedelsindustrin, från slakt till att varorna finns ute på hyllorna. Eller hela välfärdssektorn, transport och byggbranschen.

Hon spekulerar i om det skulle kunna vara så att det bland de svarande finns tjänstemän inom arbetarrörelsen.

Till exempel kan anställda inom ABF vara anslutna i Handels.

– Jag förstår retoriken med att man ska jobba hemma men om man tittar på hur stor andel som har LO-yrken på hela arbetsmarknaden så är det jättemånga som måste vara på jobbet.

Det pratas mycket om distansjobb i samhällsdebatten. Hur tror du att det uppfattas bland era medlemmar?
– Ute i landet så säger man väl att det är en Stockholmsbubbla och att stockholmarna tror att det ser ut så överallt. Men Stockholm är inte bara en tjänstemannastad, det är en tjänstestad också.

På tal om Stockholm så har SL en kampanj om att endast de med en samhällsviktig funktion ska åka kollektivtrafik. Har LO-yrken en samhällsviktig funktion?
– Det är en verklighetsfrånvänd bild. Jag kan inte förstå hur man kan ha en sådan kampanj. Det är att börja skambelägga de som måste åka kollektivtrafik.

Therese Guovelin drar en parallell till boken Paddington, som också filmatiserats.

– Ska man stå som Paddington, med en lapp runt halsen, där det i stället står vilket yrke man har för att rättfärdiga att man får åka kollektivtrafik?

Hon menar att det finns en anledning till att det fortfarande är trångt på bussar och tåg.

– Vi vet att en stor del av verksamheten bedrivs i Stockholms city men den absoluta majoriteten av LO-medlemmarna bor inte innanför tullarna. De bor oftast ganska långt utanför tullarna.

I undersökningen från Novus som gjordes under förra veckan har 1 156 personer svarat. I den framkom att varannan uppger att de skulle ha svårt att betala sina fasta utgifter om de blev arbetslösa.

Var fjärde svarade också att de har dragit ned på onödiga utgifter.

LO har 14 förbund och cirka 1,5 miljoner anslutna arbetare.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att 93 procent av alla anslutna LO-medlemmar inte har kunnat jobba hemifrån. Frågan i Novusundersökningen handlade om huruvida man jobbat hemma den senaste tiden, inte om man kunde det.