– Strejken kommer att fortsätta tills att företaget börjar betala ut löner som vanligt igen, säger Sann Sopha, en av textilarbetarna till den kambodjanska tidningen VOD.

De nästan tusen arbetare som jobbar på textilfabriken Canteran Apparel (Cambodia) Co. Ltd. har inte fått ut sin lön för de senaste två veckorna.

Onsdagen den 1 april gick de därför ut i en strejk. Målet var att få arbetsgivaren att skriva under ett avtal som garanterar att de anställda ska få ut sin lön i tid.

Arbetsgivaren vill dock inte skriva under ett sådant avtal.

Fabrikschefen säger till tidningen VOD att de inte har fått betalt ifrån sina köpare och därför inte har möjlighet att betala ut löner.

Krisen beror på coronautbrottet som slagit hårt mot handeln. Handeln har nästan helt upphört i många länder då strikta karantänsbestämmelser har införts för att stoppa smittspridningen.

Den kambodjanska regeringen har tidigare givet en rekommendation till textilfabrikerna att betala 40 procent av arbetarnas löner under coronautbrottet.

Arbetsgivarna har dock uppgivet att det är en för stor summa.

Ken Loo som är generalsekretare för arbetsgivarorganisationen Garment Manufacturers Association in Cambodia (GMAC) uppger att köparna, som många gånger finns i Västeuropa och USA har slutat importera kläder.

I flera länder i Asien har liknande problem uppståt.

I Bangladesh, där fyra miljoner arbetar inom textilindustrin, har ordrar senarelagts eller stoppats till ett värde av 1,4 miljarder kronor, rapporterar Reuters förra veckan.

I en tidigare artikel i Arbetet Global har kritik riktats mot modekedjorna.

– Modebolagen har en affärsmodell som bygger på att hundratusentals kvinnor i länder som Bangladesh, Indien och Kambodja syr kläderna. De har därför ett ansvar för vad som händer när de drastiskt minskar eller drar tillbaka ordrar, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på den ideella föreningen Fair Action som håller koll på den globala klädindustrin.