Skyddsstopp efter att hemtjänst jobbat utan coronaskydd
I veckan lades ett skyddsstopp i hemtjänsten i Kiruna när personal fick jobba utan skyddsutrustning hos en brukare vars anhörig hade coronasymptom. Kommunens socialchef har en annan bild av händelsen. Han anser att personalen inte följt riktlinjerna.
När hemtjänstpersonalen kliver in i brukarens hem i Kiruna blir de oroliga.
Brukaren verkar frisk, men där finns en anhörig som snörvlar och hostar. Och som inte tar personalens coronaoro på allvar.
– Är ni rädda för mig? säger han och följer skrattandes efter personalen.
Personalen rådfrågar sitt skyddsombud som tycker att de ska säga till den anhöriga att ta på sig munskydd. Men han vägrar att samarbeta, berättar Gunilla Eliasson, huvudskyddsombud för hemtjänsten i Kiruna kommun.
Hon tar kontakt med personalens chef och säger att de måste få tillgång till skyddsutrustning.
– Då trodde jag att allt var klart. Senare på dagen ringde de anställda och grät, de hade blivit tvingade att jobba utan coronaskydd, berättar Gunilla Eliasson.
Då ringer hon kommunens socialchef Håkan Dahlqvist.
– Han sa att det inte var säkert att det var corona. Kommunen ville inte lyssna på mig.
Gunilla Eliasson tar då kontakt med Kommunals avdelning i Luleå. Det är då hon får rådet om att lägga ett skyddsstopp. Och det gör hon i början av den här veckan.
– Det är fruktansvärt. Personalen känner att de inte är värda något. De undrar varför de inte får skyddskläder. Jag tycker att de bör ha det tills det är konstaterat att personen inte är smittad. Annars kan ju alla i personalen bli smittade.
Kommunens socialchef Håkan Dahlqvist har en helt annan bild av vem som gjort fel.
– Sanningen är att personalen har vägrat att arbeta under riktlinjer som är upprättade för landets regioner. Det är en mer sann bild än att vi tvingat någon att jobba utan skyddsutrustning, säger han.
Han hänvisar till riktlinjer som säger att personal inte behöver skyddsutrustning när en brukares anhörig uppvisar symptom. Då räcker i stället två meters skyddsavstånd.
Men är det en brukare som har symptom så ska skydd användas, betonar han och säger att Arbetsmiljöverket nu hävt skyddsstoppet.
I det här fallet vittnar personal om att den anhöriga följt efter dem och inte tagit deras oro på allvar. Hur kommenterar du det?
– Det är inte första gången vi har besvärliga anhöriga. Chefen och ansvarig sjuksköterska har också tydliggjort att den anhöriga ska hålla sig på sitt rum och stänga dörren.
På sin sajt skriver Kiruna kommun: ”Bristen på skyddsutrustning inom vården är mycket stor. Så även vid socialförvaltningens verksamheter i Kiruna. Behovet av munskydd och andningsmasker samt långärmade engångsskyddsrockar är mycket stort.”
Bilden bekräftas av huvudskyddsombudet Gunilla Eliasson som tre dagar i veckan jobbar i både kommunens hemtjänst och äldreomsorg:
– Allt är slut. Hos några brukare finns handsprit som ställts ut sedan tidigare.
Är du rädd?
– Jo, klart man är rädd, man är ju försiktigt. Jag har med mig min egen handsprit.
Enligt socialchefen Håkan Dahlqvist är tillgången till skyddsutrustning begränsad.
– Vi har så vi klarar oss nu, men inte så det räcker om vi skulle få ett stort utbrott. Men vi fick till exempel en leverans på 1 000 flaskor handsprit i dag.