Coronakris kan snabba upp EU:s stöd till a-kassor
Den ekonomiska djupdykningen har fått EU-kommissionen att tidigarelägga planerna på ett stöd till a-kassorna i Europas länder. Inom ett par veckor väntas ett förslag komma.
Från början var det tänkt att EU skulle lansera ett förslag om stöd till EU-ländernas a-kassor det fjärde kvartalet detta år. Men flera signaler tyder nu på att den är på gång inom bara några veckor.
– Inom närtid uppger flera källor inom EU-kommissionen som jag har varit i kontakt med, säger Carl-Albert Hjelmborn som är chef för fackliga Brysselkontoret.
Sysselsättningskommisionär Nicolas Schmit bekräftar planerna i en intervju i tidningen Politico.
– Vi jobbar väldigt hårt och hoppas kunna komma med ett förslag mycket snart, kommenterar han.
Det är coronakrisen och tvärniten i den globala ekonomin som gjort att EU-kommissionen nu jobbar för högtryck för att ta fram ett förslag om stöd till EU-ländernas a-kassor.
Ibland kallas förslaget för en EU a-kassa. Egentligen handlar det dock om att unionen vill införa en mekanism som ska betala ut pengar till de länder som behöver stärka upp sin a-kassa i kristider.
– EU ska alltså inte betala ersättning till arbetslösa i Rumänien, poängterar Carl-Albert Hjelmborn.
Välunderrättade källor uppger till Arbetet Global att EU-kommissionen jobbar med flera spår just nu. En tanke som prövas är att låna upp medel på internationella kapitalmarknader, vilket är möjligt enligt EU-kommissionens tolkning av EU-fördraget.
En annan variant skulle också kunna vara att gå med på särskilda EU-obligationer och att pengarna ska gå till a-kassan.
Nästa vecka ska EU:s finansministrar hålla ett möte om vad som behöver göras för att få igång ekonomin igen.
De svenska facken har tidigare varit kritiska till förslaget att EU ska inför en återförsäkring av ländernas a-kassa. Men motståndet har inte varit särskilt hårt eftersom förslaget mest har ansetts vara ett instrument för att stabilisera ekonomin inom euroländerna.
Någon större effekt på den svenska a-kassan har facken inte räknat med.
Coronautbrottet har dock vänt upp och ned på det mesta och många fackföreningar och arbetsgivarorganisationer omvärderar sina tidigare positioner i en rad olika frågor.