I kristider lyssnar Sverige på nördar, inte ylande populister
Arbetets kulturredaktör om att svenskars förtroende för den grå tjänstemannen är det som gör oss unika.
Under vår förra kris, regeringskrisen, blev riksdagens talman Andreas Norlén symbolen för hopp. En trevlig nörd av det konservativa slaget som tidigare lagt en riksdagsmotion om att återuppbygga slottet Tre Kronor gick från doldis till kändis.
Moderaten med sin stillsamma utstrålning utgjorde en enorm kontrast till sin partiledare Kristerssons vindflöjelpopulism.
Kämpade sig, ett kaffebröd i taget, genom fikastund efter fikastund med partiledare som inte kunde samarbeta. Med en allt tröttare blick lovade han ändå att snart, snart skulle det här lösa sig. Höll på så vis väljarna lugna och blev på köpet älskad över hela det ideologiska spektrumet.
I kristider sätter svenskarna sitt hopp, inte till skrikande populister som gormar om att landet går sönder utan till nörden.
Och coronakrisen är i sanning nördarnas tid.
Statsepidemiologen Anders Tegnell har blivit vansinnigt kritiserad de senaste veckorna av de som alltid vill skrika att Sverige går under.
Att han inte vikt sig utan i stället gjort intervju på intervju där han på sitt smådryga vis manat till lugn är oerhört imponerande.
Om och om igen har han förklarat varför Folkhälsomyndigheten inte genomför samma drakoniska åtgärder som andra länder.
Vårt förtroende för den grå tjänstemannen är om något det som gör Sverige unikt. Ett tecken på hur välfungerande vårt land är
Ändrat sig när det behövts och skärpt åtgärderna från en dag till en annan – utan att synbart beröras av kritiken från de som ville se tuffare tag från första början och nu anser sig ha fått rätt. Med nördens envishet.
Och Sverige lyssnar. Sakta men säkert kommer samma kärleksyttringar som tidigare visats talmannen. Facebookgruppen Vi som stöttar Anders Tegnell & co har i dag 32 000 medlemmar.
Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke blev närmast folkkär när han på samma nörddryga vis – som om han visat upp sin Märklinjärnväg i källaren – förklarade i Aktuellt varför det är meningslöst att stänga skolorna.
Sverige lunkar på, utan förhastade beslut från politiker som vill visa handlingskraft. Tar vi oss igenom det här utan några förödande konsekvenser är det en stor seger för samhällstilliten.
Vårt förtroende för den grå tjänstemannen är om något det som gör Sverige unikt. Ett tecken på hur välfungerande vårt land ändå är. Hur hög tilltro vi sätter till myndigheter, administratörer och experter.
Det inger hopp för framtiden. Vi är fortfarande ett land som lugnas av en stillsam nörd. Hur mycket populisterna än rasar och gormar.