Coronavirus: Hon kämpar för att slippa säga upp sina anställda
Cateringen upphörde abrupt, restauranggästerna har blivit flera gånger färre. Ulrika Forssell kämpar för att slippa säga upp personal, men skulle behöva snabbare besked om permitteringsregler.
Salladsbuffén är ersatt av förberedda salladsskålar, även den varma maten läggs upp på tallrikar i stället för att gästerna tar själva.
Allt för att minska oron och risken för smittspridning.
På lappar i trapphusen runt om restaurangen påminner Ulrika Forssell om att mat kan levereras även till mindre sällskap. Inte desto mindre är läget akut.
Vanligtvis kommer runt 300 lunchgäster till restaurangen i centrala Göteborg. I och med coronapandemin har antalet sjunkit med runt 70 procent.
Dessutom brukar catering vara en stor del av verksamheten.
– Kundevent, firmafester och på privatsidan bröllop, dop, begravningar och 50-årskalas, säger Ulrika Forssell om vart hon brukar leverera.
Nu har även den delen av verksamheten tvärbromsat.
Hon har fem anställda och har än så länge inte sagt upp någon.
– De har i stället gått med på att alla går ner i arbetstid i ett par veckor nu, för att inte några ska behöva gå helt, säger hon.
På måndagen kom besked om att regeringen inför korttidspermittering med statligt stöd. Anställda ska kunna gå ner till 40, 60 eller 80 procents arbetstid men behålla den största delen av lönen tack vare att staten går in med pengar.
Arbetsgivaren betalar endast en mindre del av kostnaden.
När beskedet först kom kändes det som en enorm lättnad för Ulrika Forssell.
Men nu hopar sig ändå frågetecken som gör det svårt att andas ut.
– Det är inget som är spikat att så här kommer det bli med permitteringar, utan då ska man först ansöka, säger hon.
Ansökningarna kan skickas in från den 7 april, även om stöd sedan kan betalas retroaktivt från 16 mars. Ulrika Forssell vågar inte börja räkna med permitteringsstöd.
– Om jag nu gör ett schema på de grunderna så vet man ändå inte. Om man inte får ansökan godkänd sedan så har man skickat hem personalen på halvtid men får betala full lön.
Just nu går hennes personal som sagt ned i tid och lön frivilligt.
– Det är superschysst av dom. Men det är ju ingen lösning på lång sikt, utan en nödlösning nu i början.
Hon välkomnar all hjälp som kommer från staten, men önskar tydligare besked om regelverket, hur man ska veta om man omfattas av permitteringsstöd och på vilka premisser det betalas ut.
En annan nyinrättad stödåtgärd är möjligheten för företagare att skjuta upp inbetalningar av arbetsgivaravgifter och skatt.
– Det är ju jättebra, men det blir ändå som ett lån. Så gör man det nu blir det uppförsbacke sedan när det väl drar igång, säger Ulrika Forssell.
Än så länge beskriver hon stämningen som god i köket.
– Det finns en oro men vi håller humöret uppe och skojar och skrattar och har mysigt som vanligt. Men det kommer frågor hela tiden.