I Italien har anställda på fabriker, lager, stålverk och varv gått ut i strejk mot bristande säkerhetsåtgärder mot coronaviruset.

Nu har de stora italienska metallfacken FIOM tillsammans med FIM och UILM meddelat att det är nödvändigt att stanna all produktion till och med den 22 mars för att vidta nödvändiga åtgärder, skriver tidningen Arbetaren.

Bland annat krävde hamnarbetare i Genua under torsdagen att all utrustning skulle rengöras innan de påbörjade sina skift.

På University Hospital Lewishamn i London, Storbritannien, har patienter smittade med coronaviruset behandlats.

På samma sjukhus pågår en lönekonflikt mellan den privata aktören ISS och dess anställda som arbetar som bland annat städare och receptionister. För andra gången har de anställda inte fått lön utbetald i tid.

Flera har väntat sedan 27 februari på sina löner, skriver brittiska medier, och lönerna betalas ut var 14:e dag.

Under gårdagen valde ett trettiotal anställda att lämna sina jobb i protest för att sätta press på arbetsgivaren.

Helen O’Connor, på centralorganisationen GMB som organiserar många inom både den privata och offentliga vården, kommenterade lönekonflikten.

– Det här kunde inte ha kommit mer olägligt. Vi står inför en pandemi med smittade patienter på sjukhuset samtidigt som anställda med ansvar för städning och säkerhet inte får betalt.

Tidningen New York Times har nyligen publicerat en artikel om låglönearbetare inom den brittiska sjukvården.

I den beskrivs hur många anställda inte kommer ha möjlighet att stanna hemma om de blir sjuka då de inte är garanterade sjuklön från sina arbetsgivare.

Detta trots att de kan riskera att sprida coronaviruset.

Ambulansföraren Michael som inte vill gå ut med sitt efternamn säger till tidningen att han kommer att gå och jobba även om han drabbas.

– Jag har inte råd att bli sjuk. Jag lever med en så tajt budget att jag inte kan vara hemma en vecka.

På Cypern har däremot facken på energimyndigheten EAC valt att skjuta på tre planerade strejker i mars på grund av coronaviruset.

Strejkerna var inplanerade då ledningen på EAC inte gått med på att ge anställda fortsatt privat sjukförsäkring.

– Vi kommer inte att strejka. Vi är också samhällsmedborgare och vi vill inte ställa till med mer problem för folket, säger Petros Petrides, ordförande för ett av de fyra fack som har medlemmar på myndigheten, till tidningen Cyprus Mail.