Den kinesiska bokförläggaren Gui Minhai har dömts till tio års fängelse för att han värnade yttrandefriheten och publicerade kinakritiska alster i Hongkong.

Och i Sverige vill Sverigedemokraterna kalla upp public service chefer till utfrågning för att de enligt SD inte driver rätt politisk åsikt.

Vi måste se att detta är två yttringar av samma diktatoriska tänkande.

Gui Minhai kidnappades under en semesterresa i Thailand av den kinesiska säkerhetstjänsten.

Han tvingades erkänna en trafikolycka ingen hade hört talas om, släpptes till husarrest, greps åter på ett tåg i Kina, trots att han reste med svenska diplomater, och försvann in i säkerhetspolisens förvar.

Och i dag släppte den kinesiska regeringen uppgiften att han blivit dömd till tio års föngelse. Enligt den uppenbart fritt fabulerande kinesiska domen ska han ha skickat statspapper till främmande makt.

Samtidigt avsäger han sig sitt svenska medborgarskap, meddelar den kinesiska säkerhetstjänsten frejdigt och gladeligen förkunnar de också att han tar sitt straff och inte tänker överklaga.

Det hela är alltså just den föraktfulla skymf mot yttrandefrihet och fungerande rättssamhälle som det verkar.

Den kinesiska diktaturens despotiska maktutövning mot en svensk medborgare som värnar individens yttrandefrihet måste få ett tydligt svenskt svar.

Det räcker inte med svepande fördömanden.

Att utvisa den kinesiska ambassadören borde i stället vara ett första steg. Som den kinesiska diktaturens förlängda arm har ambassadör Gui Congyou redan vid en mängd tillfällen försökt tysta svenskars åsikter och tydligt verkat för att den svenska yttrandefriheten bör avskaffas.

Att ha en sådan motpart i det kommande meningsutbytet som nu måste till om Gui Minhais framtid är inte meningsfullt.

Men fallet Gui Minhai vittnar också om vad som kan hända här hemma om vi inte försvarar yttrandefriheten och rätten att skriva, tänka, publicera och debattera.

När Sverigedemokraterna kräver att få kalla upp public service chefer till riksdagen för att deras media enligt SD inte har rätt politisk inställning är det ett tydligt och mycket oroande försök till ökad totalitarism.

Att SD hämtat mycket av sitt tankegods från diktaturers ideologier är klarlagt. Att de tydligen också vill hämta sin politiska maktutövning från toralitära stater som Kina är än mer oroande.

Allt måste göras för att få Gui Minhai fri. Och alla försök från SD att få Sverige att gå samma väg som Kina måste i demokratins och yttrandefrihetens namn stoppas.