Moderaterna presenterade i dag flera åtgärder för en reformerad arbetskraftsinvandring. Bland annat vill de minska risken för fusk genom att höja lönekravet för egen försörjning, som i dag ligger på 13 000 kronor.

Partiet vill även har försörjningskrav för anhöriga som inte kan försörja sig själva, samt att den som gör sig skyldig till handel med arbetstillstånd ska kunna straffas för människosmuggling.

– Arbetskraftsinvandring är i grunden bra. Men det svenska systemet utnyttjas av oseriösa aktörer samtidigt som högkvalificerad arbetskraft utvisas. De här problemen måste lösas, sa Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, vid en pressträff på måndagsförmiddagen.

Socialdemokraterna gick till val på att göra om systemet för arbetskraftsinvandring, men genom Januariavtalet gick partiet i stället med på att det ska ”värnas”.

Såväl Sverigedemokraterna som Kristdemokraterna har uttryckt sig positivt till förändringar, och Moderaterna tror nu att det finns en majoritet i riksdagen för att få igenom åtminstone vissa av förslagen i riksdagen.

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson är mycket nöjd med Moderaternas utspel.

– Äntligen! Vi välkomnar detta. Det viktigaste just nu är att Moderaterna har gjort en positionsförflyttning och kommit till insikt om att förändringen de genomförde 2008 var felaktig, säger han till Arbetet.

Enligt Januariavtalet ska dagens system värnas. Bör oppositionen köra över regeringen i denna fråga?

– Nu har Moderaterna öppnat dörren. Men min uppmaning till Stefan Löfven är att förhandla sig fram till en lösning som alla kan leva med. Släpp prestigen och stoppa detta.

Men om han inte går med på att förhandla?

– Det är klart att risken alltid finns, med den prestige som finns i dessa frågor, men jag tror att den är ganska liten. Liberalerna har sagt att de kan tänka sig att diskutera frågan. Vill man göra upp finns nu världens möjlighet att göra det.

Även Vänsterpartiet är positivt till att Moderaterna har bytt fot i frågan.

– Vi har ända sedan dessa regler infördes varit starkt kritiska, precis som LO och av samma skäl. De leder till grovt utnyttjande av arbetskraft. Maktfördelningen är skev och vi behöver förslag som ändrar maktbalansen. Ur det perspektivet kommer vi att värdera alla förslag, säger partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

Så hur värderar du Moderaternas förslag?

– Om Moderaterna börjar inse att deras reform lett till detta grova utnyttjande är vi beredda att prata med dem. Vi har tidigare uppmanat Socialdemokraterna att prata med oss om detta, men tyvärr tackade de nej. Om andra partier är beredda att göra det är det bra.

Kan ni tänka er att tillsammans med övriga oppositionspartier gå emot S i denna fråga?

– Vi förhandlar gärna om att hitta en lösning som leder till förändring av den situation som vi ser i dag. Finns det ett sådant förslag så kommer vi att göra det. Men vi ställer oss inte bakom något som går emot vår politik. Försörjningskrav är till exempel ingenting som ändrar situationen på arbetsmarknaden överhuvudtaget, det handlar om andra saker, säger Christina Höj Larsen.

Arbetsgivarorganisationen Almega är å sin sida kritisk till en mer restriktiv arbetskraftsinvandring, även om de ställer sig bakom starkare kontrollåtgärder för att minska fusket.

– Att införa ett höjt krav för den lägsta tillåtna inkomsten motsvarande heltidsarbete med lägstalön enligt kollektivavtal kan vara rimligt, men bör inte kompletteras av ytterligare en pålaga att även ha försörjningskrav för medföljande familjemedlemmar, säger Andreas Åström näringspolitisk chef på Almega i ett pressmeddelande.