”En tuff uppväxt kan aldrig ursäkta att göra det sämre för andra, Linda Pira”
De svenska artister som i veckan lanserade appen Workish har kritiserats både av unga fans, arbetsmarknadsministern och fackliga. María-Elsa Salvo skriver om hiphop-artisten Linda Piras försvar av appen.
KULTURDEBATT. Jag växte upp fem minuter från Linda Pira. Vi tog ofta samma buss. 541:an mot Vällingby för att catcha tuben som inte gick ända ut till oss. Likt Lindas mamma invandrade även min till Sverige från Latinamerika.
Efter att ha lärt sig svenska, tagit hand om flera ungar och jobbat helger bakom kassan på B&W började mamma också arbeta inom välfärden.
Som lärare undervisade hon elever i Hjulsta och Tensta fram tills att hon gick i pension. I dag undervisar hon vännerna i den lokala PRO-föreningen. Varje vecka, på Folkets Hus, ideellt. Jag är så stolt över henne.
Jag och Linda delar inte samma uppväxt till punkt och pricka, men vi delar vissa erfarenheter
I veckan lanserade Linda Pira sitt senaste affärsprojekt. En app som förmedlar så kallade microjobb för valfri peng. Appen riktar sig till unga och kallas Workish.
I samband med lanseringen gick flera av Redline-kollektivets vänsterprofilerade hip hop-artister ut på sociala medier och stöttade Lindas projekt.
Appen möttes av hård kritik från unga fans, fackliga och vänsterfolk. Varför väljer Linda att satsa på en affärsmodell som bygger på otrygga jobb för unga?
Som svar på kritiken publicerade Pira ett inlägg på sin Instagram med bildtexten ”God ton funkade inte”. Där skriver hon om sin arbetarklassbakgrund med en hårt arbetande mamma och en uppväxt där arbetslöshet och utanförskap var vardag.
”Det är en fråga om överlevnad. Hade det varit annorlunda hade människor aldrig letat sig in i gigmarknaden i det första taget.”
Jag och Linda delar inte samma uppväxt till punkt och pricka, men vi delar vissa erfarenheter. Vänner och pojkvänner som hamnade snett. Vuxna som inte brydde sig eller hade tid.
Känslan av att inte vara en del av det här samhället, att vara utdömd på förhand och att aldrig få en ärlig chans. Den outtröttliga jakten på dyra jackor och nya märkeskläder.
En tuff uppväxt kan aldrig ursäkta att du bidrar till att dagens ungdomsgeneration får sämre villkor än vad du själv fick
Därför blev jag besviken när jag läste utspelet från Linda. Jag trodde att den här skarpa och coola bruden skulle hörsamma kritiken, inte minst från sina egna fans, och be om ursäkt.
Linda som själv vuxit upp mitt i otrygghetens desperation.
För i grunden har hon rätt. Rätten till arbete och försörjning handlar om liv och död. Men inte endast fattigdom dödar, det gör även usla arbetsvillkor.
Människor i utanförskap förvandlas till enkla måltavlor, vare sig det handlar om otrygga jobb, oseriösa arbetsgivare eller kriminell verksamhet. Inte allt för sällan hänger dessa tre också ihop.
Gig-jobben paketeras som nya och smidiga sätt att tjäna extra pengar på.
Men i grunden handlar det om en re-branding av osäkra anställningar där företag tjänar pengar på att utnyttja kvinnor, unga och utlandsfödda som står långt ifrån arbetsmarknaden – och att ducka skatteregler och arbetsgivaransvar.
Behöver man en påminnelse om det kan man läsa Elinor Torps bok Vi, Skuggorna om det fruktansvärda utnyttjandet av papperslösa på svensk arbetsmarknad.
Allt detta gör det svårt för mig att köpa Lindas svar. En tuff uppväxt kan aldrig ursäkta att du bidrar till att dagens ungdomsgeneration får sämre villkor än vad du själv fick.
Artisten Stor tog tillbaka sitt stöd för Workish efter att ha insett att affärsidén inte hänger ihop med hans samhällsvision.
Linda borde stå upp för sina unga fans och göra detsamma.