Facket om framskjuten AF-reform: Nödvändigt att dra i nödbromsen
Regeringen har gått för fort fram och det var helt nödvändigt att dra i nödbromsen, enligt fackförbundet ST. Men mycket personal har redan hunnit fly Arbetsförmedlingen (AF). – Utmaningen är att få folk att stanna kvar, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Ungefär 1 700 personer har sagts upp från Arbetsförmedlingen sedan varslet lades. Utöver det har nästan lika många självmant sagt upp sig.
– Det är ett ständigt utflöde av folk. Det finns en stor osäkerhet, man vet inte vad det blir för myndighet och om man passar in, säger Fredrik Andersson.
ST organiserar ungefär hälften av de anställda på Arbetsförmedlingen.
Han tycker att regeringens beslut att skjuta upp reformen är klokt.
Men han ser också en oro över att myndighetens personal och kunder redan tagit skada av de åtgärder som redan sjösatts. Att personer med nyckelkompetens redan lämnat Arbetsförmedlingen.
– Man måste fort tillbaka så att folk känner ett förtroende och vill komma tillbaka. Det är den största utmaningen, säger Fredrik Andersson.
Exempelvis har många som arbetar inom rehabilitering slutat. De anställda som är kvar får täcka upp för luckorna vilket har lett till ökad stress.
– Det får vi mycket signaler om, att det är mycket press därute och att arbetsmiljön är tuff, säger Fredrik Andersson.
Han hoppas att politikerna ska kunna komma överens om vad som faktiskt ska göras med Arbetsförmedlingen. Och att man tar in synpunkter, både från myndigheten och från fackligt håll.
Han efterlyser ett grundligt utredningsarbete och tycker att mer tid för det är ett välkommet besked.
– Jag tror egentligen att det här var det enda man kunde göra, säger Fredrik Andersson.