V backar inte från hotet att fälla Eva Nordmark
Hotet står fast. Om inga ytterligare löften kommer om Arbetsförmedlingen väcker Vänsterpartiet misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på torsdag, enligt Ali Esbati (V).
Ödesveckan för regeringen är här. På torsdag går tidsfristen ut för Vänsterpartiets hot om en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Och hotet står fast, enligt Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för V.
Vad händer på torsdag?
– Det beror helt och hållet på om regeringen gör mer än vad de hittills har gjort. Vi har samma ståndpunkt som tidigare, säger Ali Esbati.
Det var den 21 november som Vänsterpartiet presenterade sitt ultimatum för regeringen: Gå med på våra fem krav, annars väcker vi misstroende mot arbetsmarknadsministern.
Kraven handlar bland annat om att V vill att Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet, att stödet för funktionsnedsatta ska säkras och att regeringen återkommer med extra pengar som Arbetsförmedlingen kan använda under våren 2020.
SD är det parti som tydligast har uttalat att tänker ställa sig bakom en misstroendeförklaring. Även Moderaterna och Kristdemokraterna har öppnat för att göra det.
I så fall skulle det räcka för att tvinga bort Eva Nordmark från posten som arbetsmarknadsminister.
I torsdags höll Eva Nordmark presskonferens där hon bland annat betonade att Arbetsförmedlingen ska vara på plats i hela landet.
Hon gav också myndigheten en ökad budget på 900 miljoner nästa år, alltså ett av kraven. Men det räcker inte enligt Vänsterpartiet.
– Just nu så gör det inte det. Vi behöver ha tydliggörande som gör att vi kan känna att det här inte blir kaos, säger Ali Esbati.
För ni några diskussioner med regeringen?
– Jag kan inte gå in på det, men det jag säga är att det har förekommit kontakter. Mer än så vill jag inte säga.
Ni har möte med er riksdagsgrupp i morgon. Kommer det ske någon form av diskussion eller omröstning om misstroendet där?
– Det finns ingen plan för omröstning i morgon eftersom vi har inte haft någon anledning att ändra vår ståndpunkt, men vi fortsätter våra samtal och lägger upp för möjligheten att ta det här steget om det skulle krävas.
– Vårt mål är inte att avsätta någon minister utan att få en ändring i politiken som förs.
Enligt Gabriel Dahlander, arbetsmarknadsministerns pressekreterare, väntas inga nya utspel från regeringen kring Arbetsförmedlingen innan torsdag.
– Det som sas på presskonferensen i torsdag är det som ligger fast. Vad Vänsterpartiet väljer att göra med den informationen får stå för dem, säger han.
Tidslinje – Arbetsförmedlingen
12 december 2018: Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstas igenom i riksdagen. Arbetsförmedlingen får mindre pengar.
11 januari 2019: ”Arbetsförmedlingen reformeras i grunden.” Så står det i januariavtalet, en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet och en förutsättning för att kunna bilda regering. Jobbmatchningen ska ske av externa aktörer medan AF ska behålla myndighetsansvaret.
30 januari: Arbetsförmedlingen varslar om uppsägning av 4 500 tjänster. En tredjedel av de anställda.
4 mars: Arbetsförmedlingens styrelse klubbar ett förslag om att lägga ner fler än hälften av sina lokalkontor.
28 mars: Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kallar inriktningsbeslutet om att stänga många kontor förhastat. Hon tycker att generaldirektören borde ha inväntat regeringens uppdrag om hur Arbetsförmedlingen ska se ut utifrån januariavtalet.
9 maj: Regeringen kommer med ett nytt uppdrag till myndigheten för att förbereda inför de stora förändringarna som följer på januariavtalet. Bland annat ska AF titta på hur upphandlingen av fristående aktörer ska utformas för att arbetssökande i hela landet ska ha tillgång till ”likvärdiga tjänster”.
21 maj: Besked om att drygt 1 600 anställda på AF ska sägas upp. Hög personalomsättning och omplaceringar håller nere siffrorna jämfört med de 4 500 som varslades från början.
5 juni: Regeringen kommer inte att förlänga generaldirektör Mikael Sjöbergs förordnande efter att det löper ut i mars nästa år, är beskedet från Ylva Johansson. Hon vill att en ny gd fortsätter reformarbetet.
30 september: Efter en centrala förhandling är nu tidsplanen klar för samtliga kontor som ska läggas ned. Beskedet är så gott som detsamma som i våras.
1 november: AF presenterar sin analys om hur reformen kan gå till. Lägre krav på lokaler och kompetens för framtidens jobbmatchare kan bli resultatet när fler externa aktörer ska ta över Arbetsförmedlingens uppdrag, skriver myndigheten i sin rapport.
21 november: ”Om kaoset fortsätter kommer vi kontakta Moderaterna för att gemensamt gå fram med ett misstroende”, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.
28 november: På en pressträff berättar Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att tidsplanen för arbetsförmedlingens reform står fast. Myndigheten får dock 900 extra miljoner för 2020 förutom de medel som aviserats i höstbudgeten.