Filippinernas regering har kallat alla arbetare som åker till utlandet för att jobba för ”nutida hjältar”.

En tredjedel av alla arbetare, cirka tolv miljoner människor, har lämnat landet och skickar årligen hem cirka 300 miljarder kronor.

– Situationen i landet hade varit mycket sämre om filippinarna inte skickar hem pengar, säger Asterio Palima.

Han företräder organisationen Migrante International och den politiska koalitionen Nationella Demokratiska Fronten.

Migrante International är en paraplyorganisation som finns i 30 länder.

– Nu vill vi starta upp verksamhet i Sverige. Men vårt uppdrag handlar inte bara om att organisera gästarbetare utan också om att förbättra situationen i Filippinerna, säger Asterio Palima.

I Sverige finns cirka 12 000 filippinare, och ungefär ett lika stort antal i Danmark.

För att utbyta erfarenheter träffar Asterio Palima Johnna Mortensen från danska Internationellt forum en dag i Stockholm.

– Arbetsförhållandena är förfärliga för många filippinare, inte bara ute i världen, även på hemmaplan. Många skandinaviska företag flyttar sin verksamhet dit. Varför då? För att utnyttja billig arbetskraft, säger Johnna Mortensen.

Asterio Palima och Johnna Mortensen pratar om hur de ska hjälpa filippinska gästarbetare.

I Danmark finns cirka 1 500 filippinska au-pairer, som arbetar hos familjer med hushållsarbete och barnpassning.

Fackförbundet FOA har lyckats att organisera 300 av dessa men det jobbar aktivt för att fler ska få kännedom om arbetsvillkor och arbetsmiljö.

– Familjerna skriver kontrakt med au-pairer men det är väldigt enkelt att bryta dessa och då står de utan jobb, förklarar Johnna Mortensen.

I Sverige vill SAC Syndikalisterna försöka organisera gästarbetare bättre och Asterio Palima gör egna försök med att träffa filippinska föreningar och prata om hur deras medlemmar kan påverka både den egna arbetssituationen men också situationen i hemlandet.

Omkring 30 000 har mist livet i president Rodrigo Dutertes blodiga krig mot drogerna och filippinsk polis har den senaste tiden gått hårt åt civilsamhället och gjort massgripanden.

Filippinerna är ett av de tio värsta länderna i världen för fackligt aktiva, enligt det index som världsfacket Ituc tar fram varje år.

I Sverige jobbar många filippinare med hushållsarbete eller inom vården. Asterio Palima påpekar dock att situationen oftast är väsentligt mycket bättre i Skandinavien.

– Det är stor skillnad på filippinare i Sverige jämfört med Spanien, Hongkong och Saudiarabien. I Mellanöstern och Hongkong får hushållsarbetare sina pass konfiskerade och blir lurade och utnyttjade av sina arbetsgivare.