Medan S regerar växer SD
Modoiten Stefan Löfvens taktik att forechecka sönder Alliansen genom anfall på deras egen planhalva kan visa sig få ödesdigra konsekvenser, skriver Arbetets redaktionschef.
ANALYS. Tre män har haft en avgörande betydelse när arbetsrätten nu förändras. Vi tar dem i tur och ordning. Centerpartisten Martin Ådahl först.
Hockeyentusiasten Martin Ådahl, Leksands IF-fan, har avlossat ett politiskt slagskott från blå linje.
Mycket talar för att pucken är på väg upp i vänstra krysset. På ett eller annat sätt.
Januariavtalet, som han var med och tog fram, slår fast att det senast 2021 ska bli fler undantag i turordningsreglerna.
Lagstiftning väntar om inte arbetsmarknadens parter ser till att ordna fram det som i brexitdagar kallats för en ”backstop”, en reservplan.
Om arbetsgivare och en pressad fackföreningsrörelse ”frivilligt” – ja, citationstecken är befogat här – kommer överens om att luckra upp las faller hotet om lagstiftning.
Men förändringar blir det. Centerpartiet lär inte vika sig på den punkten.
Hur är det möjligt att en socialdemokratiskt ledd regering ger sig på arbetsrätten?
Svaret är så klart Jimmie Åkesson.
Men det är inte tack vare en genomtänkt jobbpolitik som Sverigedemokraterna utövar sitt inflytande. För den spretar åt alla håll.
En privatisering av Arbetsförmedlingen, à la Centerpartiet, samsas i samma avsnitt som en statligt finansierad och kraftigt höjd a-kassa.
Statsministern Stefan Löfven accepterade till slut smärtsamma socialdemokratiska eftergifter. Allt för att spräcka alliansen, stoppa en moderatledd regering, samt hålla SD borta från direkt inflytande
Förslag om turordningsreglerna saknas däremot helt i SD:s budgetmotion.
I stället är det partiets blotta närvaro i svensk politik som fått Socialdemokraterna att ge Centerpartiet spelyta i arbetslivsfrågor.
Men det satt hårt åt för Stefan Löfven.
Vid den första förhandlingsomgången med C och L hösten 2018 var det tanken på politiska reträtter inom arbetsrätten som fick statsministern att överge samarbetsplanerna, sägs det.
Och det är en insatt källa som säger det.
Men sedan blev det en förhandlingsomgång till. Och C och L fick inte bara igenom radikala förändringar av Arbetsförmedlingen, utan också en uppluckring av las.
Statsministern Stefan Löfven accepterade till slut smärtsamma socialdemokratiska eftergifter.
Allt för att spräcka alliansen, stoppa en moderatledd regering, samt hålla SD borta från direkt inflytande.
Hur är det möjligt att en socialdemokratiskt ledd regering ger sig på arbetsrätten? Svaret är så klart Jimmie Åkesson
Och med den välgrundade misstanken att en annan, mer borgerlig, regeringskonstellation skulle driva igenom kraftigare förändringar av las.
Men modoiten Stefan Löfvens taktik att forechecka sönder Alliansen genom anfall på deras egen planhalva kan visa sig få ödesdigra konsekvenser.
I höst har en rad besvärliga opinionssiffror dykt upp.
Förtroendet för Jimmie Åkesson är lika högt som för Stefan Löfven.
Och i Svensk väljaropinion, som sammanställer alla mätningar, får SD sitt högsta stöd sedan 2010.
Medan Socialdemokraterna regerar växer Sverigedemokraterna.