Staden pryds med regnbågsflaggor när Stockholm Pride startar för 22:a gången i ordningen. LO är på plats med ett tält i “Pride Park” på Östermalms IP. 

– Alla LO-förbunden medverkar i LO:s tält och turas om att bemanna det, säger Stefan Hansson från LO-distriktet i Stockholm.

– Bland annat kommer Byggnads ordna spikslagartävling och Livs har ett chokladhjul. Syftet med aktiviteterna är att öppna upp för samtal med besökarna, säger Stefan Hansson.

Elektrikerna presenterar en undersökning om medlemmarnas attityder och erfarenheter kring diskriminering, homfobi och HBTQ-frågor under seminariet “Bögen i byggboden” i Pride House, Clarion Hotel Stockholm, på torsdag den 1 augusti klockan 12. 

Det handlar om en uppföljning på ett seminarium från förra årets Stockholm Pride, som arrangerades av 6F-förbunden – Elektrikerna, Byggnads, Målarna, SEKO och Fastighets – på temat hur klimatet för HBTQ-personer ser ut på arbetsplatserna.

6F kunde konstatera att det behövdes mer fakta i frågan, vilket Elektrikerna har åtgärdat med en SIFO-undersökning. Elektrikernas vice ordförande Per Håkan Waern diskuterar resultaten med bland andra Emilia Wikström Melin från HBT-Socialdemokrater Sverige och Ola Månsson, VD Installatörsföretagen. 

Handels och Byggnads arrangerar seminariet “Hur queer är arbetarrörelsen?” på ABF-huset fredagen den 2 augusti klockan 10. Arbetarrörelsens ansvar för att jobba för inkludering och HBTQ-personers rättigheter diskuteras av Therése Guovelin, 1:e vice ordförande LO, Elisabeth Brandt Ygeman, vice förbundsordförande Handelsanställdas Förbund, Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland och Lukas Romson, S-debattör och jämlikhetskonsult.

På lördag är det dags för Prideparaden med omkring 45 000 deltagare och en halv miljon i publiken. 

– Ledningen från nästan alla förbund kommer att gå. Vi kommer ha en egen lastbil och siktar på minst 300 LO-medlemmar i tåget, säger Stefan Hansson.