Så undviker du sommarjobbsfällorna
“Solskenskontrakt” och gratis provarbete. Fällorna är många för unga som sommarjobbar. Här är de viktigaste råden för att slippa bli lurad.
En del av de tiotusentals ungdomar som nu är ute på sitt sommarjobb utnyttjas av arbetsgivarna. Ofta gäller det löner, anställningsvillkor och muntliga avtal. Det säger LO:s ungsekretare Josefin Johansson, ansvarig för Fackets hjälptelefon för unga sommarjobbare.
– Det är fortfarande vanligt att sommarjobbare inte får skriftligt på vad de kommit överens om med arbetsgivaren, säger hon.
– Sedan känner de sig lurade på lönen när den inte stämmer överens med vad som sagts muntligt.
En annan vanlig fråga till hjälptelefonen är vad som gäller på företag utan kollektivavtal.
– Eftersom vi inte har någon lagstadgad minimilön i Sverige kan det bli väldigt låga löner för unga som jobbar utan kollektivavtal. Vi har haft fall där lönen legat på 25 kronor i timmen för sommarjobbare.
Hittills i sommar har hjälptelefonen tagit emot 235 samtal. Ofta handlar de om problem för sommarjobbare inom café- och restaurangbranschen, enligt Josefin Johansson.
– Där arbetar många unga som inte vet sina rättigheter och det är hård konkurrens om jobben.
Här är Josefin Johanssons råd till sommarjobbare:
Provjobba inte gratis.
– Även om du inte har erfarenhet av jobbet och arbetsgivaren vill att du ska provjobba så finns det något som heter provanställning. Du säljer arbetskraft och då ska du ha betalt.
Begär ett anställningsbevis.
– Där ska det klart och tydligt stå vem som jobbar för vilken arbetsgivare, hur länge och för vilken lön. Ring facket om något känns konstigt, som att lönen eller arbetsuppgifterna verkar fel.
Kolla att det finns kollektivavtal.
– Avtalet bestämmer vilka regler som gäller på arbetsplatsen, till exempel om övertidsarbete och vilka försäkringar som gäller om något skulle hända i arbetet. Om du jobbar på en arbetsplats där det saknas kollektivavtal ska du kolla att det finns en arbetsskadeförsäkring om du gör dig illa på jobbet.
Tack nej till svartjobb.
– Dels är det olagligt och dels kan du själv åka på en skattesmäll. Det finns inga försäkringar som täcker om du gör dig illa.
Se upp för solskenskontrakt.
– Det kan till exempel handla om att den som jobbar i en glasskiosk på stranden skickas hem utan lön regniga dagar. Det är inte okej. Jobbar man på ett ställe som är väldigt väderberoende ska det finnas andra arbetsuppgifter när vädret är dåligt.
Be om ett arbetsgivarintyg när du jobbat färdigt.
– Det kan du använda som en merit när du söker jobb nästa gång. Du kan också be chefen skriva en rekommendation.
Fackets hjälptelefon
Fackets hjälptelefon är LO:s rådgivning för sommarjobbare. Den svarar på frågor per telefon 020-56 00 56, per mejl 020.560056@lo.se eller via sin Facebooksida.