Danmark får S-regering
Nu är det klart. Efter veckor av långa förhandlingar kan Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen bilda regering.
– Nu har vi kommit i mål, säger Danmarks nästa statsminister.
Socialdemokratiet har sedan valet den 5 juni överlagt med stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten om hur Danmark ska styras under en S-regering.
Och strax före midnatt på tisdagen kunde en lättad Mette Frederiksen meddela att de kommit överens.
– Det är med stor glädje att vi efter nära tre veckors förhandling nu har majoritet för att bilda en ny socialdemokratisk regering, säger Mette Frederiksen på en presskonferens någon timme in på onsdagsmorgonen.
Senare under morgonen ska hon gå till drottning Margrethe för att presentera sin nya minoritetsregering. Drottningen ska sedan formellt godkänna denna och senare under dagen ge ett datum då Frederiksen kan presentera sina ministrar.
Frederiksen säger att hon inte vill lägga fram någon regeringsförklaring, utöver de överenskommelser S har gjort med de övriga partierna.
– Vi har en gemensam överenskommelse, som blir regeringens grund. Vi är eniga om många punkter, och de täcker fullt ut det arbete som regeringen nu ska ta tag i.
Regeringsförslaget som partierna lägger fram är ett progressivt, rättvist och offensivt förslag — och grönt, säger Frederiksen.
– Det är ett politiskt förslag, ett av de första i världen, som verkligen har gröna ambitioner. Vi vill upprätta en plan för klimatet, en bindande klimatlag och minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent.
Enhedslisten har fått garantier och försäkringar om att den nya regeringen inte ska föra en politik som ökar klyftorna i samhället eller sänker skatten för de rikaste.
– Det betyder att vi inte längre har en regering som tar pengar från de sjuka eller arbetslösa för att ge till de rika, säger partiledaren Pernille Skipper.
Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard säger att parterna lyckades komma överens om ett avtal som säkrar ekonomin, hans partis viktigaste ståndpunkt, och en punkt som högerpartierna i valrörelsen varnat för vid ett rött maktskifte.
– Det skepp som vi har sjösatt är lastat med ekonomiskt ansvar, säger Østergaard.
Regeringsförslaget innehåller dock inte en detaljerad ekonomisk plan över hur de ambitiösa förslagen ska finansieras. Det ska förhandlas senare.
– Vi har lovat danskarna att vi ska bli den mest ambitiösa regeringen när det kommer till det gröna området, och så har det blivit.
Socialdemokratiet gick till val på att landets stränga regler för invandring ska upprätthållas.
I överenskommelsen slås det fast att gränskontrollerna ska vara kvar, men också att Danmark åter ska ta emot kvotflyktingar. Bland de punkter partierna kommit överens på märks den om att skrota planerna på att placera personer som inte kan utvisas på en isolerad ö, Lindholm.
– Det är uteslutet, säger Østergaard.
Danmarks valresultat
Tio partier tog sig in i det danska folketinget i valet den 5 juni, inom parantes förändring sedan förra valet:
Socialdemokratiet 25,9 procent (-0,4)
Venstre 23,4 (+3,9)
Dansk Folkeparti 8,7 (-12,4)
Radikale Venstre 8,6 (+4)
Socialistisk Folkeparti 7,7 (+3,5)
Enhedslisten 6,9 (-0,9)
Det Konservative Folkeparti 6,6 (+3,2)
Alternativet 3,0 (-1,8)
Nye Borgerlige 2,4 (+2,4)
Liberal Alliance 2,3 (-5,2)
Tre av partierna klarade inte tvåprocentsspärren:
Stram Kurs 1,8 (deltog inte i förra valet)
Kristendemokraterne 1,7 (0,9)
Klaus Riskær Pedersen 0,8 (deltog inte i förra valet)
Källa: DR