S backar bland LO-väljare
Stödet för Socialdemokraterna bland LO:s medlemmar är på en historisk bottennivå. Samtidigt ökar deras stöd för SD och nu skiljer knappt sex procentenheter mellan partierna, visar en undersökning som LO låtit göra.
Enligt en interna opinionsundersökning som LO låtit göra uppger endast 32,2 procent av LO-förbundens medlemmar att de tänker rösta på Socialdemokraterna i söndagens EU-val.
Samtidigt ökar stödet för Sverigedemokraterna och andelen medlemmar som säger att de tänkte rösta på partiet är 26,5, enligt mätningen, något Expressen var först med att rapportera.
Sifforna bekräftas av LO:s valledare, Johan Ulvenlöv, som samtidigt vill spela ner betydelsen av undersökningen.
– Den gjordes i slutet av mars och sedan dess har det hänt ganska mycket. Vi håller bland annat på att genomföra en omfattande valrörelse, så jag skulle bli mycket förvånad om valresultatet kommer se ut som i undersökningen.
Men det måste väl vara oroande ändå?
– Oroande är det allmänpolitiska läget som gäller slaget om arbetarväljarna. Det är en långsiktig kamp som vi för, och det är naturligtvis oroande. Men som valledare är jag inte särskilt oroad eftersom vi är mitt inne i en valrörelse där vi är ute och pratar med LO-medlemmarna.
Så har LO-väljarna röstat
Inför riksdagsvalet i höstas genomförde LO och förbunden en omfattande samtalskampanj, där man genomförde 650 000 samtal med medlemmar.
Kampanjen beskrevs som framgångsrik.
– I mätningar inför det valet låg stödet bland LO-medlemmarna ungefär på samma nivå som i den här, runt 30 procent. Sedan blev slutresultatet 41. Det är klart att jag skulle vilja att över hälften skulle välja Socialdemokraterna, men det är en tuff strid som står just nu.
Inför EU-valet var målet 150 000 samtal, men det har man redan passerat och är nu uppe i 170 000, på väg mot 200 000, enligt Johan UIlvenlöv.
– Ring- och samtalskampanjen påverkar. Att medlemmar pratar med medlemmar är själva grunden för fackföreningsrörelsen.
I samtalen lyfts vikten av att gå och rösta och att EU-frågorna inte är så komplicerade som de kan verka.
Enligt Johan Ulvenlöv har man ett tydligt uppdrag från medlemmarna att värna den svenska modellen och se till att facken och löntagarna får mer inflytande i EU.
– För vår del handlar det om att svenska villkor ska gälla på svensk arbetsmarknad. Då märker vi att det är lättare att ta till sig och att människor blir engagerade.
Höstens riksdagsval utmynnade som bekant i en utdragen regeringsbildning som slutade med januariavtalet.
En del av innehållet, försämrad arbetsrätt och slopad värnskatt bland annat, sticker i ögonen på många arbetarväljare, vilket Johan Ulvenlöv är medveten om.
Men, säger han, det är inte januariavtalet som medlemmarna frågar om i samtalen.
Utan då handlar det mer om nyfikenhet och rena kunskapsfrågor, som hur EU-parlamentet fungerar.
– De är mer intresserade av hur EU kan göra det bättre för dem på arbetsmarknaden. Folk är smarta, de fattar att det handlar om två skilda val med helt olika frågor.