EU:s ojämlikhet botas inte med populism
När valet till Europaparlamentet bör handla om Europas ödesfrågor levererar högern tomma populistiska utspel i försök att vinna väljare, skriver Arbetets ledarskribent.
En blå-brun debatturné, en innehållslös slogan, ”Make EU lagom Again” och ett ständigt och svårbegripligt fokus på fängelsestraff.
Det är några av högerns utspel inför Europaparlamentsvalet. Utspelen andas populism utan fokus på sakpolitiskt innehåll som förklarar vad partierna vill åstadkomma i EU.
Men när högern fintar bort sig själva öppnas möjligheter för Socialdemokraterna att prata om politik som faktiskt gör skillnad för löntagare.
Det är helt nödvändigt när många väljare har en bristfällig kunskap om vad EU egentligen gör.
I början av veckan kom DN/Ipsos undersökning som visar att ungefär var tredje väljare inte vet eller kan ange vilka frågor de tycker är viktigast.
Okunskapen är ett misslyckande för de politiska partierna och ett underkännande av det europeiska demokratiprojektet i stort.
För att öka intresset för EU behövs politik som svarar upp mot folks oro och visar hur unionen faktiskt kan förändra och förbättra.
Så hur vill då högerpartierna agera i EU för att möta svenska folkets behov? Tyvärr lyser de konkreta förslagen med sin totala frånvaro.
Kristdemokraternas valplattform går som sagt ut på att göra EU lagom igen.
Med Donald Trump som inspirationskälla fokuserar KD därmed sin kampanj på vad de vill stoppa, inte göra. Moderaterna lägger fullt fokus på var EU-medborgare ska avtjäna fängelsestraff.
I Sverige eller någon annanstans. Helst någon annanstans, enligt Moderaterna.
Och Liberalerna åker på debatturné tillsammans med Sverigedemokraterna.
När valet till Europaparlamentet bör handla om Europas ödesfrågor levererar högern därmed tomma populistiska utspel i försök att vinna väljare.
Ojämlikheten inom Europa har aldrig varit större.
Den har lett till en marknad för människohandel med arbetskraft som lockbete. Arbetare kommer till Sverige i tron om en skälig lön och trygg arbetsmiljö – men exploateras på byggarbetsplatser.
Välfärdsföretag tvingar anställda att arbeta under slavliknande förhållanden och skönhetssalonger kräver att de anställda betalar tillbaka sin lön.
Så ser det ut när oseriösa arbetsgivare utnyttjar utsatta människor inom ett system där marknadsintressen prioriteras över arbetares rättigheter.
Och i avsaknaden av ett gemensamt europeiskt regelverk göds främlingsfientligheten, dumpas lönerna och pressas priserna.
De senaste 17 åren har European Trade Union Institute (ETUI) kartlagt den europeiska arbetsmarknaden.
Årets rapport visar att rekordmånga människor i Europa arbetar men att löneutvecklingen för europeiska arbetare sjunker i förhållande till BNP.
På en europeisk arbetsmarknad där antalet deltidsjobb ökar och gig-ekonomin växer finns ett jobb att gå till, men ingen arbetstrygghet och en lön som inte går att leva på.
Enligt Bela Galgoczi, ekonom på ETUI, leder de sjunkande lönerna till frustration och missnöje som skapar möjligheter för populistiska partier att genom enkla lösningar locka till sig människor som systemet missgynnar.
Vad valrörelsen borde handla om är detta. Om att stoppa utnyttjandet av arbetskraft och att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för Europas arbetare. Det är så klyftorna kan minska och främlingsfientligheten undermineras.
Och det är här partier med en seriös EU-politik måste finnas.
I det sakpolitiska tomrum som högern nu skapat finns alltså en öppning för Socialdemokraterna att prata om politik som förändrar på riktigt.
Sjabbla inte bort den möjligheten.