Som avslutning på kongressen drog Socialdemokraterna igång valkampanjen inför Europaparlamentsvalet i maj. Under parollen ”Valvinst 2019” klev ett antal talare upp för att peppa ombuden.

Den allt överordnade frågan, som återkom i tal efter tal, var vikten av att stå upp för demokratin och att bekämpa högerpopulism, extremism och nationalism. Arbetsmarknadsfrågorna fick lite mindre plats. Men Johan Danielsson, LO:s kandidat som står som andranamn på Socialdemokraternas lista, menar att frågoran hänger ihop.

– Det är omöjligt att tänka sig en fri och stark fackförening i ett land som inte är demokratiskt. Och det ser vi ju i Ungern till exempel, där man inskränker strejkrätt, föreningsrätt och yttrandefrihet och då kan inte fackföreningar verka. Och de ger sig också på arbetstagarnas rättigheter, utökar arbetsgivarens möjligheter att lägga ut övertid och så vidare.

Trots att den kampen är så viktig, enligt Johan Danielsson, har han som slogan valt ”Ta tillbaka kontrollen”, samma slogan som användes Brexitförespråkarna i Storbritannien.

Varför?
– Det handlar om att politiken ska ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen, där marknadskrafterna har fått breda ut sig alldeles för mycket. Vi ska ta tillbaka kontrollen över arbetsmarknaden, se till att vi inte har byggnadsarbetare som inte tvingas sova på kalla cementgolv på arbetsplatsen, att vi inte har chaufförer som bor i månader längs med vägarna och tvingas arbeta till löner och villkor som är knappt människovärdiga.

Det som han ser som viktigast i EU-arbetet är att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden, bland annat att alla som arbetar i Sverige ska göra det på svenska kollektivavtal.

– Men också att vi har ett ambitiöst arbetsmiljöarbete på EU-nivå som säkerställer att alla arbetstagare i Sverige och de andra EU-länderna faktiskt kan veta att när de går till arbetet att de faktiskt har möjlighet att komma hem igen, hela och rena.

Ett möjligt problem i det arbetet är om högerpopulister och extremister går framåt i valet och kan bilda någon form av majoritet, anser Johan Danielsson. Men han tror och hoppas på ett annat utfall.

– Vi hoppas kunna driva en valrörelse som gör att vi får fungerande majoriteter att driva de här frågorna. Och jag har gett mig fan på att vi redan 2020 kan anta en arbetsmiljöstrategi på EU-nivå, med en nollvision för dödsolyckor.

Hur kommer regeringssamarbetet med C och L påverka det arbetet i EU?
– Det återstår att se, men ser man tillbaka på de senaste mandatperioderna så just arbetsmarknadsfrågor, frågor om ordning och reda på arbetsmarknaden så har vi ju stått ganska långt ifrån Centerpartiet men även andra partier i svensk borgerlighet. Så då får de väl rätta sig i fållan i så fall.

Det blir inte ni som får rätta er?
– Nej, det finns inget utrymme för kompromiss för arbetarrörelsen när det gäller principen att arbetar du i Sverige så gör du det på svenska kollektivavtal.