Januariavtalet kastar en del grus i det facklig-politiska samarbetet konstaterar LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

– Problemet finns där, ja. Det vore dumt att försöka dölja att det är väldigt mycket svårare med facklig-politisk samverkan när Socialdemokraterna samverkar med andra partier, säger han när Arbetet träffar honom på Socialdemokraternas kongress i Örebro.

Han påpekar att  det i 100 år har funnits en dialog för att gemensamt staka ut hur politiken ska vara, både på kort och på lång sikt. Men att det blir mycket svårare nu när är det många fler parter inblandade.

– När de förhandlar vårbudgeten, först med MP och sedan med C och L, som de gör nu. Om de sedan frågar oss vad vi tycker och vi säger att den eller den punkten är åt helvete är det klart att deras möjlighet att då säga, ja ja det har ni rätt i, det tänkte vi inte på. Den är ju extremt liten. De kommer inte gå tillbaka till C och L och säga, hörrni vi har diskuterat lite med LO och de gillar inte det här, konstaterar LO-ordföranden.

Samtidigt lyfter han vikten av att få in fler fackligt aktiva i politiken och vill se mer samverkan med Socialdemokraterna.

Han påpekar att antalet förtroendevalda politiker i kommuner och landsting minskat markant, något som påverkar både det politiska intresset och förtroendet för politikerna.

– Jag skulle gärna se att man ökade antalet förtroendevalda i kommuner och landsting med 10 000 de kommande åren. Då skulle kontaktytorna öka, och det är ju inte bara med LO-folk, utan med lärare och med företagare och med pensionärer. Det är många grupper som är alldeles för lågt representerade.

Hur ser du på att Kommunal drar in partistödet och satsar de pengarna på att bygga upp det facklig-politiska arbetet i det egna förbundet?
– Att satsa på egen verksamhet är helt rätt väg att gå. Om vi sitter på läktaren och skäller på partiet kommer det inte hända någonting. Men om vi utbildar dem som kan ta uppdrag och ser till att de blir nominerade, så kommer vi framåt.

Är det aktuellt för LO att göra likadant, dra in partistödet och satsa pengarna internt?

– Nej, vi gör ju bara det som förbunden säger åt oss och ingen har tagit upp att vi ska göra något annat än vad vi gör i dag.

Tror du att det kan bli en diskussion om det?

– Ja, på nästa LO-kongress om ett år är jag säker på att det kommer att bli en diskussion. Och det är bra.