Under december och januari strejkade minst 50 000 textilarbetare i och kring Bangladesh huvudstad Dhaka med krav på högre löner. Arbetsgivarnas motattack blev hård.

– De som har någon koppling till fackliga organisationer förlorar nu jobben, sa Kazi Ruhul Amin, ordförande för textilfacket GWTUC till Reuters i februari.

Tusentals textil­arbetare sparkade i Bangladesh

Global

Enligt facken har minst 7 500 textilarbetare fått sparken som straff för sitt deltagande i strejkerna.

Ett mindre antal – omkring 500 – har också polisanmälts för bland annat vandalisering.

Nu ställer sig tunga människorättsorganisationen Human Rights Watch på fackens sida och kräver att anklagelserna om godtyckliga avskedanden utreds.

– Fabriker i Bangladesh borde inte använda falska anklagelser och massavskedanden för att kväsa arbetares kollektiva protester, säger vice Asienchefen Phil Robertson i ett uttalande.

Rana Plaza fortfarande ett öppet sår – fem år efter katastrofen

Global

Efter att ha intervjuat sparkade arbetare och fackliga aktivister kräver människorättsorganisationen nu att Bangladesh regering ska utreda avskedandena.

– Bangladesh har internationella åtaganden om att säkerställa arbetarnas säkerhet och skydda deras rättigheter, men uppfyller inte sina skyldigheter när arbetare strejkar för en lön som går att leva på, säger Phil Robertson.

Näst största textillandet

• Bangladesh är världens största klädproducent efter Kina. Den stora konkurrensfördelen är kostnadsläget. Ingenstans i världen tjänar textilarbetare så lite som i Bangladesh.

• Flera stora företag som H&M, Walmart och Tesco producerar kläder i landet som varje år exporterar textilvaror för över 30 miljarder dollar.

• Textilsektorn sysselsätter omkring fyra miljoner arbetare, står för 12 procent av Bangladesh brutto­nationalprodukt och 80 procent av landets export.

Källa: Clean Clothes Campaign, TT