Vid nästan 4 000 dammar föreligger en risk för att stora skador ska uppstå, enligt Brasiliens minister för regional utveckling, Gustavo Canuto.

205 av dem innehåller, som den rasade dammen utanför Belo Horizonte, gruvavfall.

Det finns inte resurser att laga alla på en gång, säger Canuto. Regeringen prioriterar reparationer för de där risken bedöms vara som allra störst.

84 personer har bekräftats döda efter fredagens ras i byn Brumadinho, där miljontals ton vatten och avfall drev fram genom det kringliggande landskapet, förstörde en bro och raserade åtskilliga byggnader.

Fortfarande saknas 276 människor och räddningsinsatser pågår i leran.

Fem personer har gripits av brasiliansk polis och ytterligare ett antal eftersöks.

Tre av de gripna är anställda av gruvföretaget Vale, varav två är högt uppsatta chefer vid gruvan, och ytterligare två arbetade på uppdrag av företaget, uppger statsåklagare i São Paulo.

Helikopterlyx och hemlöshet i delat Brasilien

Global

Enligt uppgifter till Reuters var de två ingenjörerna ansvariga för att dammen registrerades som säker.

Vale skriver på Twitter att företaget samarbetar med de åklagare som utreder olyckan.

Företaget var för bara tre år sedan inblandat i en liknande olycka och raset i fredags har fått många i Brasilien att ifrågasätta företagets säkerhetsarbete.

– De kallar det en olycka men utformningen av dammarna gjordes uppsåtligt, säger José Francisco Mateiro, kassör vid det lokala fackförbundet för gruvarbetare, till Reuters.

– Det har varnats för gruvdammarna en längre tid nu.

Ytterligare sju personer eftersöks av polis och åklagare. Misstankarna mot dem gäller mord, förfalskning och miljöbrott, enligt domarens beslut.

Vale – omstritt gruvbolag

Gruvan Feijao intill den kollapsade dammen är en av fyra som ägs av det brasilianska gruvföretaget Vale i Paraopeba. De producerade tillsammans 26 ton järnmalm under 2017, vilket var ungefär sju procent av bolagets totala produktion.

Vale har varit i liknande blåsväder tidigare. I november 2015 dog 19 personer när en damm med giftigt, rött lervatten vid en gruva i samma delstat brast och begravde en by. Totalt släpptes omkring 60 miljoner kubikmeter lera och gruvavfall ut i vattensystemet och hundratals städer drabbades när dammen brast.

Händelsen beskrivs som Brasiliens värsta miljökatastrof någonsin.

Gruvbolaget Samarco och dess ägare BHP Billiton och Vale har stämts av delstaten Minas Gerais, 24 kommuner, runt 11 000 företag och cirka 240 000 drabbade privatpersoner.

Källor: Reuters, The Guardian, TT