LO: Övergångsbudget för avskalad
Under torsdagen presenterade den rödgröna övergångsregeringen budgeten för 2019. En budget utan tydlig politisk riktning, något man överlämnar till en nytillträdd regering.
Det var en avskalad budget som presenterades av finansminister Magdalena Andersson (S) under torsdagsmorgonen.
– Det har varit mycket mindre inspirerande att ta fram en budget utan tydlig reformagenda, kommenterade Magdalena Andersson budgetarbetet när hon presenterade budgeten.
En av de större delarna som saknas är de så kallade välfärdsmiljarderna, fem extra miljarder till kommunerna, som regeringen lovade i vårpropositionen.
– Att budgeten är så avskalad är ett problem med tanke på de stora behov som finns. Inte minst när det gäller pengarna till kommunerna. Vi vet ju att befolkningsutvecklingen gör att kommunerna kommer att behöva mycket mer pengar, säger LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström.
I LO-ekonomernas rapport från i våras konstateras att det behövas nästan 30 miljarder till kommunerna per år för att hantera befolkningsutvecklingen med bibehållen personaltäthet och för att kunna skapa bättre arbetsförhållanden.
LO-ekonomerna tycker att man bör indexera statsbidragen till de kommunala utgifterna i förhållande till befolkningsutvecklingen.
– De flesta är ju överens om vilken nivå vi vill ha på den offentliga verksamheten, att vi inte vill dra ner på den. Då är det beklagligt att ett sådant system inte finns på plats och nu blir det tydligt att den frågan ställs på sin spets, menar Åsa-Pia Järliden Bergström.
På samma sätt ser hon problem när det gäller socialförsäkringssystemet, som också blir utan reformer.
– När man inte kan fatta politiska beslut så kommer socialförsäkringarna bara ligga kvar på samma nivå, vilket gör att de urholkas i förhållande till löneutvecklingen.
Enligt den ekonomiska prognos som presenterades tillsammans med budgeten så kommer högkonjunkturen plana ut och liksom den under längre tid sjunkande arbetslösheten.
Med brasklappen att det är svårare att prognosticera då alla reformer är strukna ur denna budget och man inte vet hur nästa budget kommer att se ut.
– Det blir en väldig ryckighet. Vi har ändå haft en förhållandevis expansiv penning- och finanspolitik som varit viktig för att understödja den ekonomiska utvecklingen så att arbetslösheten har fortsatt att gå ner. Nu blir det ett avsteg från den linjen och då får vi bara hålla tummarna för att nästa regering fortsätter på samma bana, säger Åsa-Pia Järliden Bergström.
Hos Svenskt Näringsliv tycker man inte att det finns så mycket att säga om den avskalade budgeten.
– Vi funderade lite på om det fanns något klokt att säga, men nej, det gör det faktiskt inte. Så vi får passa den här gången, säger presschef Peter Isling till Arbetet.