– Det går nog inte att räkna med att Foodhills kommer upp i samma nivåer som Findus. Kanske är det så att det här blir en boendekommun, säger Pia Trollehjelm, SD:s ordförande i Bjuv.

BJUV. Bredvid ytterdörren på den nybyggda vita villan fladdrar en svensk flagga.

Pia Trollehjelm, ordförande i SD i Bjuv, sträcker fram handen för att hälsa.

Runt handleden har hon ett berlocksmycke med symbolen för Sverige, de klassiska tre kronorna.

Både hon och vice ordföranden Mikael Henrysson gick med i SD av invandringskritiska skäl – ”visst kan vi ha invandring men den måste vara begränsad, utanförskap kostar – även här i Bjuv” som Henrysson uttrycker det.

För Pia Trollehjelms del var familjepolitiken också viktig när hon engagerade sig i partiet – ”att radera könsrollerna känns inte rätt, det finns biologiska skillnader – jag är inte mycket för genuspedagogik”.

Men när de pratar om de viktiga frågorna i Bjuv i dagsläget handlar det mest om ökat byggande, bättre skolmiljö och en större trygghet.

Och de vill samarbeta med M i fullmäktige – ”de ligger oss närmast”.

Bjuv - en ort i förändring

Industripark ger hopp åt tidigare Findusanställda i Bjuv

Nyheter

– Vi vill förändra skolpolitiken. Lärare går ju in i väggen för att de får lägga så mycket tid på elever med problem, säger Mikael Henrysson.

– Vi måste också se de olika kommundelarna, det nuvarande styret har inte satsat lika mycket på Ekeby och Billesholm som på Bjuv. Det handlar till exempel om sånt som upprustning av gator och belysning, säger Pia Trollehjelm.

Otryggheten de pratar om är mer fokuserad på belysning än på invandring.

Kanske beror det på att många av de utlandsfödda i trakten kom till Sverige för 20, 30 eller 40 år sedan och är väl etablerade i samhället.

Visst fick Bjuv precis som andra kommuner i Skåne ta ett stort ansvar för de nyanlända under flyktingströmmen 2015.

Det mesta är fortfarande på försöksstadiet i Foodhills satsning ute på det gamla Findus-området med 70 000 kvadratmeter stora produktionslokaler. Men en ny processlinje för frysta grönsaker med 28 anställda har byggts, och försök med fiskodling kanske kommer igång om ett par år. Bengt Persson, vd för Foodhills, tror att det kommer att finnas hundratals arbetstillfällen här inom fem år.

Men sen dess har antalet som fördelats till kommunen minskat märkbart.

I år är det bara 16 nyanlända som kommit till Bjuv. Ett av de tre hvb-hemmen för ensamkommande har lagts ned eftersom det inte finns något behov längre.

Arbetslösheten är fortfarande hög i Bjuv, den ligger på över 9 procent.

– Det går nog inte att räkna med att Foodhills kommer upp i samma nivåer som Findus. Kanske är det så att det här blir en boendekommun, säger Pia Trollehjelm.

Carola Olsson jobbade i 31 år på Findus och hon saknar fortfarande ”vi-känslan”, den där speciella gemenskapen som Findus-arbetarna hade.

Hon tittar ut genom fönstret på kondiset där vi sitter och höjer handen för att vinka till en man som går förbi med ett barn bredvid sig.

– Han jobbade också på Findus, honom har jag inte sett på länge. Nej, det är faktiskt så att jag känner stor sorg fortfarande. Den där Findus-andan vi hade, den blir svår att hitta igen, säger Carola Olsson.

Det är inte jättemånga direkt som fått fast jobb och nästan alla måste pendla. De har det som vi, det är bemanningsbolag och tillfälliga vikariat som förlängs med en månad i taget

Camilla Mårtensson och Carola Olsson

När Findus lade ned förra året förlorade 450 personer jobbet. Enligt officiella siffror har över 300 av dem fått nya arbeten, men Carola Olsson fnyser när hon hör det.

– Det är inte jättemånga direkt som fått fast jobb och nästan alla måste pendla. De har det som vi, det är bemanningsbolag och tillfälliga vikariat som förlängs med en månad i taget. Allt känns väldigt osäkert, det är jobbigt att inte veta om man har ett jobb om några veckor eller får semester på sommaren.

Systern Camilla Mårtensson nickar instämmande. Hon jobbar på ett dörrföretag, men har inget fast.

Hon ser hur yngre medarbetare blir anställda, medan hon själv fortfarande är vikarie.

– Jag är fullt frisk, sköter mig, har inte en sjukdag och kan jobba med vad som helst. Vill jobba med vad som helst bara det är fast. Jag är orolig och får ont i magen av att ha det så här, säger hon.

De tror bägge att avsaknaden av jobb i Bjuv är ett av skälen till att SD fått så många röster.

Han pratade länge och med hög röst. Det var mycket om att ”nu ska sossarna äntligen ut, och nu ska det bli ordning”. Det var lite obehagligt, han var så aggressiv

Agnes, Bjuv

Det finns ett missnöje med att kommunen inte jobbat tillräckligt hårt för att skapa nya jobb i Bjuv.

Satsningen med Foodhills, test- och pilotanläggning för så kallad cirkulär livsmedelsproduktion, på det gamla Findusområdet har hittills inte gett mycket för före detta Findus-arbetare.

Men det kan också vara oro över knarkhandeln, bostadsinbrotten och vandaliseringen i kommunen, tror Carola Olsson.

– Det har hänt så mycket skit här. Folk är oroliga både för det och jobben.

Red. anm: Fyra dagar efter att intervjun gjordes fick Carola Olsson det hon längtat efter – ett fast jobb

Agnes serverar på en av restaurangerna i centrala Bjuv. Hon lägger upp ett vaniljhjärta på ett fat och berättar om en kund som kom in dagen efter valet.

– Han pratade länge och med hög röst. Det var mycket om att ”nu ska sossarna äntligen ut, och nu ska det bli ordning”. Det var lite obehagligt, han var så aggressiv. Jag vet inte vad jag ska tycka, jag vet ju inget om hur det skulle bli om SD styr här, säger hon.

Bjuv - en ort i förändring

Stukade ärtorten Bjuv hoppas på framtiden

Nyheter

Agnes, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen, jobbade över 40 år på Findus, nu har hon ett vikariat på några månader.

Precis som Carola Olsson och Camilla Mårtensson tycker hon att fler fasta jobb på orten är den viktigaste frågan, men hon skakar på huvudet vid frågan om hon tror att något av de politiska partierna kan ordna det.

”Jag får vara glad så länge jag har det här, och slipper pendla”.

Inne på det stora kontoret i Bjuvs brunteglade kommunhus sitter Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han rynkar pannan och lutar huvudet mot sin ena näve. På en hylla längs väggen bakom Månsson skymtar en ljustavla som anger antalet invånare i Bjuv – just nu 15 488 själar.

I valet 2014 röstade över 43 procent av Bjuvsborna på S, i år tappade det dominerande partiet nästan 9 procentenheter och landade på 34,9.

Det ger elva mandat i fullmäktige – lika många som SD fått.

Den upplevda otryggheten finns och är hög här. I dag är det för lätt att ta till sig när något hänt, även om det inte är just här. Det går blixtsnabbt

Anders Månsson (S)

Månsson är klart bekymrad men förnekar att han har ont i magen över det nya politiska läget.

– Fast jag somnade aldrig på valnatten, säger han med en suck.

Han kan bara gissa vad svängningen beror på. Kanske har inte S lyckats kommunicera alla satsningar som gjorts på skola, bättre belysning och trygghetsskapande åtgärder, säger han.

Anders Månsson är oroad över det höga tonläget på sociala medier, och tycker att det bara blir värre när filterbubblorna ger ensidiga budskap.

Flera gånger har bilister som kört förbi saktat ned och skrikit okvädingsord åt honom.

– Den upplevda otryggheten finns och är hög här. I dag är det för lätt att ta till sig när något hänt, även om det inte är just här. Det går blixtsnabbt, säger han och knäpper med fingrarna.

Trygghetssamordnare och inhyrda vaktbolag som patrullerar har dämpat vandaliseringen, och de lokala knarkhandlarna har åtalats och fällts.

Det har hänt så mycket skit här. Folk är oroliga både för det och jobben

Carola Olsson

Bostadsinbrotten gått ned. Men ändå känner sig Bjuvsborna otrygga, konstaterar Månsson.

Hans analys av valresultatet är än så länge bara att det handlar om missnöjes- och proteströster.

Och vem som ska styra kommunen kommer nog att vara oklart ett bra tag framöver.

Om S fortsätter samarbeta med C, L och KD så innebär det sammanlagt 14 mandat. Men om M säger ja till SD:s invit så har de två partierna tillsammans 16 mandat.

– Då har vi ingen egen majoritet, så bollen ligger hos M. Väljer M att samarbeta med SD så är saken klar, säger Anders Månsson.

Arbetet når oppositionsrådet Ninnie Lindell (M) via sms.

Hon skriver att M ska samtala med både S och SD under veckan.

Det dröjer sannolikt ett tag innan Bjuvsborna får veta vilken konstellation som ska styra de närmaste fyra åren.

Valet i Bjuv

• Bjuv är den kommun i landet där SD ökade mest när det gäller röster i riksdagsvalet – ökningen ligger på 13,1 procentenheter.

• I kommunvalet står SD för den största ökningen om man jämför de skånska kommuner där partiet vunnit terräng. I årets val ökade SD i Bjuv med hela 20,8 procentenheter – från 12,8 procent 2014 till 33,5 procent i år. Det innebär att SD får lika många mandat som S, elva stycken.

• M fick 5 mandat i årets val, S 11, V 1, SD 11, Liberalerna 1, Centern 1 och KD 1. MP och Framstegspartiet (med Allan Jönsson, som tidigare var SD:s profil i kommunen) tappade sina mandat och sitter inte längre kvar i fullmäktige.

Trygghetsmätning Bjuv

• Polisen genomför varje år trygghetsmätningar i nordvästra Skåne. Resultaten för 2016 och 2017 skiljer sig inte så mycket när det gäller Bjuv.

• Det är främst fyra områden som gör att Bjuvsborna känner sig otrygga: oro för bostadsinbrott, nedskräpning och skadegörelse, fortkörning och buskörning samt oro för ungdomsgäng som drar runt.

• Konsekvensen har blivit att många Bjuvsbor är rädda för att gå ut sent på kvällen.