Politikerföraktet är påtagligt, inte minst efter den gigantiska korruptionshärva med kopplingar till oljebolaget Petrobras som började nystas upp redan i början på 2014 och vars utredningar ännu pågår.

Näringslivstoppar och hundratals politiker, från olika läger, är inblandade.

På bussterminalen i Rio börjar barnskötaren Claudia da Silva Ribeiros ögon glöda av upprördhet så fort vi börjar prata politik. Det är en stor skandal det som pågår i landet, menar hon. De besuttnas roffarmentalitet. Den ekonomiska och politiska eliten är, enligt henne, ett maffiagäng.

– Jag skäms över att vara brasilianska, deklarerar hon frankt.

I likhet med många andra har hon ännu inte bestämt sig för vem hon ska rösta på i presidentvalet i oktober. Alla verkar vara lika goda kål-supare, säger Claudia da Silva Ribeiro.

Städerskan Lea Pereira har inte heller bestämt sig. Just nu är det brasiliansk vinter och runt 24 grader i luften. Hon har en varm stickad tröja på sig och vi möts på ett café i hennes hemtrakter i Cabo Frio som ligger vid kusten. Hon berättar att nästan hela hennes lön går till lägenhetshyran. Trots det har hon ännu inte gett upp drömmen om att en dag få råd med en egen liten ”terreno”, en egen liten jordplätt med ett eget hus.

Brasiliansk presidentkandidat knivhuggen under valmöte

Global

Lea Pereira ser uppgiven ut då vi talar om landets styre och dess framtidsutsikter. På frågan om vad som borde göras svarar hon att den brasilianska regeringen borde satsa mycket mer på utbildning och att skapa nya jobb.

– Annars ger sig ungdomarna av utomlands eller till de större städerna. De som kan, vill säga.

I likhet med andra länder i Sydamerika påverkas Brasilien starkt av råvaruprisernas upp- och nedgångar. De enorma naturtillgångarna, jordbruksprodukterna och oljan är både en välsignelse och en förbannelse.

Landet dras ohjälpligt med i prissvängningarna och har inte satsat tillräckligt på att utveckla andra delar av ekonomin, konstaterar statsvetaren Daniela Campello vid handelshögskolan Fundação Getúlio Vargas i Rio.

De senaste åren ekonomiska kris är den värsta sedan recessionen på 1930-talet. Nu finns tecken på återhämtning. Fast det förändrar ingenting i grunden.

Vinnaren i höstens val har många tuffa utmaningar framför sig.