På söndag är det dags. Då hålls valen till riksdag, kommun och landsting.

Med bara en vecka kvar är det fortfarande många som inte bestämt vilket parti de ska rösta på. Allt fler väljare är osäkra in i det sista.

Vid förra riksdagsvalet, 2014, beslutade var tredje väljare vilket parti de skulle lägga sin röst på under sista veckan före valdagen, enligt valundersökningen från Göteborgs universitet.

Om andelen är lika hög nu innebär det att 2,5 miljoner väljare ännu inte bestämt sig.

– Många bestämmer sig sent och andelen har ökat dramatiskt över tid, säger Johan Martinsson, docent i statskunskap vid Göteborgs universitet.

En förklaring kan vara att partierna blivit fler och skillnaderna mellan dem upplevs som mindre.

Väljarna känner sig inte heller lika bundna av klass eller traditioner när de väljer parti.

­– Det kan också ha skett en kulturell förändring. I dag ses det som fint att överväga alla alternativ istället för att tidigt veta tvärsäkert vilket parti man ska rösta på.

Att många är osäkra in i det sista betyder inte att de inte har en aning om var de står politiskt, betonar Johan Martinsson.

De flesta velar mellan partier med närliggande åsikter, och kommer i slutändan att rösta precis som de tänkt långt tidigare, eller som de gjorde i förra valet.

Var tredje väljare byter parti och röstar annorlunda än de gjorde vid senaste riksdagsvalet, men även här handlar det oftast om partier som ligger nära varandra.

För den som fortfarande är villrådig, finns det tid kvar att bestämma sig, konstaterar Johan Martinsson.

Hans råd till osäkra väljare är att börja med att göra någon av alla valkompasser som finns på nätet.

– Man ska inte rusa iväg och rösta efter valkompassens resultat, men det ger en bra indikation på åt vilket håll det lutar, och det tar max 15 minuter att genomföra testet.

Sedan bör väljaren läsa valmanifestet för det eller de partier som kan komma ifråga.

Som Arbetet berättat brukar de flesta regeringar uppfylla de allra flesta löftena i sina valmanifest.

– Det tar kanske 20 minuter till och sedan har man en bra bild av partiets politik. Det krävs verkligen ingen stor insats för att fatta ganska välgrundade beslut.

Johan Martinsson tycker att alla bör ta ställning och faktiskt rösta i valet.

– Jag tycker att man ska ta sitt ansvar och försöka påverka samhället. Många tror inte att det spelar någon roll om de röstar, men om alla tänkte så skulle det verkligen spela roll. Alla röster räknas.

Tips till villrådiga

  1. Gör en valkompass, till exempel Arbetets. Se resultatet som en vägledning om åt vilket håll det lutar.
  2. Läs valmanifest. Det mesta som står där kommer partierna att förverkliga om de får makten.
  3. Kolla på valdebatter och partiledarintervjuer.  Många finns på nätet om du missat dem när de sänts.
  4. Om det känns för stort och omfattande: Välj ut ett fåtal frågor som är viktiga för dig, och ta reda på vad partierna tycker om dem. Skulle de röra sig om frågor om arbetslivet så kolla in Arbetets stora valenkät med partierna här.