”Hur står du ut med dig själv ditt äckel, du borde skämmas, du borde dödas, kölhalas, rullas i tjära och fjädrar, jävla hora du borde dö”.

I sin nya självbiografi ”Min trädgård är full av skärvor”, som kommer ut i morgon, beskriver förra Kommunalordföranden Annelie Nordström de tusentals dödshot hon fick efter att Kommunalskandalen briserade i början av 2016.

Skandalen, som avslöjades av Aftonbladet, rörde bland annat dyra spritnotor, gratis semesterboende för förbundstoppar och nakenshow på den egna krogen Metropol Palais. Dåvarande förbundskassören Anders Bergström samt Annelie Nordström lämnade sina uppdrag som en följd av granskningen.

Förbundets kongress nekade också ansvarsfrihet till de som hade haft ansvar för bolaget Lyran där restaurangverksamheten drevs.

I boken ser Annelie Nordström tillbaka på händelserna, och reflekterar över sitt eget ansvar för skandalen.

”Det enda som jag verkligen känner stor skuld över är att vi fattade beslutet om att öppna restaurang Metropol. Det var ingen bra affär och sköttes inte professionellt”, skriver hon.

För restaurangens öppnande lägger hon dock stor skuld på den förre kassören.

”Processen kring att Metropol Palais alls kom till var lång och den anfördes av handelsbolagets ordförande Anders Bergström”, skriver hon.

Men hon menar också att hon själv borde haft bättre koll på bolaget där restaurangen drevs.

”Jag borde ha infört mycket noggrannare rapporteringar från HB Lyran, jag borde ha tagit initiativ till att det omvandlades till ett aktiebolag.”

En del av Kommunalskandalen var att förbundet ordnade en lägenhet åt utrikesminister Margot Wallström (S) i en av sina fastigheter. Något som senare ledde till att Annelie Nordström anklagades för muta i en polisutredning som senare lades ned. Annelie Nordström menar dock att utrikesministern själv sökte upp henne och bad om hjälp med lägenheten.

”Det var inte jag som tog initiativet, det var hon, det var inte jag som lockade henne i fördärvet, det var hon som placerade mig där”, skriver Annelie Nordström i boken.