Claes heter jag och är installationselektriker samt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet.

Just nu sitter jag med många flera och genomför en massiv ringkampanj där vi inom LO har som mål att samtala med 500 000 medlemmar och prata om valet i höst.

Jag har samtalat med cirka 800 LO-medlemmar i valkampanjen.

Jag samtalar ofta med personer från byggbranschen och det är där Sverigedemokraternas stöd är som starkast bland arbetare.

”Hur kommer det sig att du vill rösta på Sverigedemokraterna?” är den fråga jag ställer till de personer som säger sig vilja göra det.

Invandring kommer upp, och då frågar jag vad som är problemet där.

Inte nog att med att Sverigedemokraterna inte bryr sig om byggfusket och utnyttjandet, de vill också urholka vår anställningstrygghet

Claes Thim

”De där utländska arbetarna på min arbetsplats” är ett vanligt svar.

Jag för höra om hur många timmar de jobbar, vilken dålig arbetsmiljö de har och att de tjänar väldigt mycket mindre än svenska arbetare. Man uttrycker en oro över att bli av med jobbet.

Jag känner samma oro. Jag vet att det finns de personer som utnyttjas till sämre villkor, jag ser dem ofta i min vardag som elektriker och skyddsombud.

Här är det dock viktigt att komma ihåg en sak: Att rikta vår ilska mot personen som blir utnyttjad är fel.

Om något ska vi bli förbannade på arbetsgivaren som tar in de här personerna och utnyttjar dem under ibland nästan slavliknande förhållanden.

Lösningen är faktiskt väldigt enkel. Vi behöver arbetskraftsinvandring, speciellt i byggbranschen om vi ska klara av att bygga bort bostadsbristen.

Men! Arbetar du i Sverige ska du följa svenska lagar och innefattas av våra kollektivavtal, svårare än så är det inte.

Får du inte det så kommer seriösa företag konkurreras ut och svenska arbetare kommer att behöva ta arbete till vilket pris som helst.

Denna lösning har dock inte fått majoritet i riksdagen och här menar jag att Sverigedemokraterna ljuger för våra medlemmar om vad de egentligen vill.

Sverigedemokraterna säger sig värna svenska arbetare men har faktiskt röstat emot att ställa krav på villkor i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

Om något ska vi bli förbannade på arbetsgivaren som tar in de här personerna och utnyttjar dem under ibland nästan slavliknande förhållanden

Claes Thim

Man tvingade regeringen att komma med ett nytt urvattnat förslag som säger att krav bara ska ställas vid större upphandlingar (vid upphandling av byggentreprenader är beloppet 48 miljoner).

Inte nog att med att Sverigedemokraterna inte bryr sig om byggfusket och utnyttjandet, de vill också urholka vår anställningstrygghet.

Detta genom att tillåta arbetsgivaren göra fler undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

De vill gå in och lagstifta om sänkta ingångslöner, något både fack och arbetsgivare är kritiska till.

2014 gick Sverigedemokraterna till val på bland annat höjd pension och förbättrad a-kassa, något de senare valde att rösta ner genom att stödja Moderaternas budget, trots att det slog mot deras egna vallöften.

Så du som säger att du vill rösta på Sverigedemokraterna, ta dig en funderare.

För oss arbetare så skulle det vara förödande om de får makten.