Annelundsparken, Malmö Tesmija Halilovic, undersköterska, Malmö

– Jag åker utomlands på semestern, men min lediga tid här i Malmö är jag i Annelundsparken. Här odlar vi, det är intressant och roligt. Det är spännande att se hur det växer upp. Marken är gammal förgiftad industrimark, så vi odlar i lådor, och så finns det ett gemensamt hörn med växter och bärbuskar. Det startades som ett projekt av Malmö stad för sex år sedan. Folk samlas: äldre, ungdomar, forskare. Det är fint att sitta där och fika och titta på växterna. Jag är uppvuxen på landet och gillar natur. Odling är mitt stora intresse, men här i Malmö måste man vänta åtta till tio år på en kolonilott. Hit till Annelundsparken är alla välkomna.
(Tesmija Halilovic berättade om hur det är att arbeta på delade turer).

Strandvägen, Nynäshamn Mats Lindquist Lundgren, bagare, Nynäshamn

– Strandvägen i Nynäshamn. Eller alla vi här i Nynäs säger Ringvägen. Det är en väg som går längs kusten. Tar man tåget hit tar det en kvart att promenera innan man kommer dit och där kan man gå de tre, fyra kilometrarna runt udden – eller cykla, springa, åka motorcykel, inlines – på bilvägen som har en maxfart på 20 kilometer i timmen. Jag bodde närmare förut, då gick jag minst en gång i veckan. Längs vägen kan man lägga sig på en bergsklippa eller hoppa ner och svalka sig i Östersjön. Eller avsluta på kaféet eller vandrarhemmet, där finns också ett naturreservat med löparspår. Det är ett riktigt kanonställe. Man ser havet hela tiden. I början finns också en hembygdsgård med bästa matstället i hela Nynäshamn.
(Mats Lindquist Lundgren berättade om hur det är att baka tusentals lussekatter).

Kvarnsand, Grisslehamn Linda Sjöberg, hovslagare, Norrtälje

– Ett smultronställe jag vill tipsa om är Kvarnsand strax söder om Grisslehamn i Roslagen. Det är en mycket fin plats att bada vid nu under sommaren. Det finns både sandstrand och vackra klippor. Rekommenderas även för andra tider på året, då Ålands hav kan vara en nog så dramatisk vy för en picknick i en klippskreva. (Linda Sjöberg berättade om sin arbetsdag).

Tåget från Kiruna till Narvik Tobias Stensson Närvä, lokförare, Kiruna

– Ta tåget från Kiruna till Narvik, njut först av utsikten och sedan av att promenera i den mysiga norska staden. Järnvägssträckan är otroligt vacker. Man åker längs en klipphylla, ser dalgångar, vattenfall, skog som klänger sig fast längs bergssidorna. Det är helt magiskt!
Den som är mer av en friluftsmänniska kan ta sig samma sträcka på annat sätt: Ta tåget från Kiruna till Riksgränsen, vandra sedan ner längs rallarvägen till Rombaksbotn och tälta på klapperstensstranden där. Då går man nere i dalgången och ser upp mot bergen och järnvägsspåret i stället. Är det riktigt bra väder är den stora bergsbäcken azurblå. Dagen efter (helger) kan man ta ribbåten (en stor gummibåt) till Sildvik och sedan buss till Narvik. Sagolikt vackert! Och har man tur ser man vikare och nordiska delfiner.
Och Narvik är en mysig liten stad, förr en fiskeby. Där kan man åka upp på Narviksfjället med linbana och se på det spektakulära landskapet. (Tobias Stensson Närvä berättade om hur det är att bo i en stad som ska flyttas).

Sikeå hamn, Robertsfors Ingrid Hanke, kommunanställd, Robertsfors

– Jag vill tipsa om Sikeå hamn. Det är en gammal industrimiljö, där det har legat en såg. I det gamla såghuset finns ”Andra varvet”, en loppis modell större som byaföreningen driver åtta veckor på sommaren. På området där virket förr lades upp för vidare transport över vattnet finns nu en camping. Och på kaféet vid stranden kan man lyssna på musik på onsdagskvällarna. Och tvärs över viken finns en fin badplats. Hit tar man sig enklast med bil. Tar man buss från Umeå får man gå två kilometer från busshållplatsen. (Ingrid Hanke berättade om nedläggningen av fabriken Element Six).