S: Pensionsavgiften måste höjas
Socialdemokraterna går till val på höjda pensionsavgifter. ”Vanliga löntagare” ska få ut en pension som motsvarar 70 procent av lönen. Men det blir verklighet först när de som är i 30-årsåldern går i pension.
– Vanliga löntagare ska ha bra och trygga pensioner. I dag garanteras inte den trygghet som man kan förvänta sig, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han presenterade nyheten om pension på Roma äldreboende på Gotland på torsdagen.
Partiet sätter nu målet att den samlade pensionen för vanliga löntagare ”på sikt” ska vara 70 procent av slutlönen.
För att nå dit kommer partiet, förutom tidigare förändringar, driva på för en höjd ålderspensionsavgift i pensionsgruppen. Något man vill göra under nästa mandatperiod.
Ålderspensionsavgiften betalas av arbetsgivaren och är en del av arbetsgivaravgiften.
Pensionsgruppen är den grupp där partierna kommer överens om pensionsförslag över blockgränserna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår inte.
Socialdemokraterna vill höja pensionsavgiften med 1,29 procentenheter så att den blir totalt 18,5 procent av lönen.
Enligt partiet var det på den nivån den samlade pensionsavgiften skulle ligga, enligt den ursprungliga pensionsöverenskommelsen från 1994. Totalt skulle höjningen av pensionsavgiften kosta arbetsgivarna omkring 15 miljarder kronor per år, enligt finansministern.
På frågan om hur länge det kommer dröja tills de som går i pension får 70 procent av lönen svarade finansminister Magdalena Andersson (S):
– Det kommer dröja tills de som är lite yngre i dag går i pension, de som är i 20–30-årsåldern.
Vid en höjd pensionsavgift kommer även de som går i pension strax efter förändringen att märka av det marginellt, sedan kommer effekten bli stegvis mer märkbar. Enligt partiet skulle också en höjd pensionsavgift innebära att risken för att den så kallade pensionsbromsen slår till minskar.
Förslagen ligger i linje med vad LO vill. Men organisationen har pekat på att en höjning på två procentenheter behövs.
Även TCO och GS-facket uttrycket sig i positiva ordalag.
– Det är helt nödvändigt att man höjer avsättningen till pensionssystemet för att morgondagens pensionärer ska kunna få en rimlig pension. Redan när dagens system utformades bestämdes pensionsavsättningarna till 18,5 procent av lönen, så det är ett bra initiativ från Socialdemokraterna som vi hoppas kan få stöd i pensionsgruppen, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.
Enligt Socialdemokraternas beräkningar ger förslaget över 1 000 kronor mer per månad i dagens penningvärde för en genomsnittspensionär.
Gunilla Gardell, arbetsplatsombud och undersköterska på Roma äldreboende, var med när statsministern och finansministern kom på besök.
Att det är de som är i 20-30-årsåldern i dag som kommer få ut 70 procent av lönen i pension, enligt förslaget, säger hon så här:
– Det hinner man ju inte med, så är det ju. Men det är bra, ett steg i rätt riktning.
Skulle du önska något mer?
– Det här med pension är svårt. Men att jobba till 67, 68, ska vi gå med rullator och ta hand om våra gamla?
Tobias Baudin, ordförande Kommunal, är mycket nöjd.
– Det är en glädjens dag för oss i Kommunal.
– Nu kommer det bli så att 70 procent kommer gälla och det är precis det mål vi har kämpat för i Kommunal och drivit under en lång tid. Det här är en stor framgång för alla kommunalare.
Har ni varit inblandade i processen?
– Nej, men vi har drivit på det här väldigt länge och sagt att det är orimligt att de människor, inte minst kvinnor, som bär upp den svenska välfärden, ska bli fattigpensionärer. Det svenska pensionssystemet är underfinansierat, men nu går man till val på den här storsatsningen.
Svenskt Näringsliv har däremot invändningar mot S-förslaget.
– Det ökar kostnaderna för företagen, och det är kontraproduktivt. Det leder till sämre konkurrenskraft, och på sikt då till lägre pensioner. Men vi har inget emot att ambitionen är att pensionerna ska ligga på 70 procent, det är relativt normala nivåer, säger Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt näringsliv, till TT.
I dag betalas en massa pengar in till pensionssystemet, men en del av dem går till helt andra ändamål, påpekar han för TT.
– Den allmänna löneavgiften, till exempel, den är en ren skatt.