I dag, tisdag, presenterade arbetsmarknadens centrala parter ett lagförslag om att inskränka rätten till konfliktåtgärder som har annat syfte än att kräva kollektivavtal.

– Kortsiktigt får förslaget inga dramatiska konsekvenser på arbetsmarknaden, säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt på Göteborgs universitet

Men han ser risker på sikt. Det handlar om så kallade gula fackföreningar, alltså fack som verkar i arbetsgivarnas intresse snarare än i arbetstagarnas.

Han menar att det kan bli lättare för nya arbetsgivare, som inte är bundna av avtal ännu, att teckna avtal med sådana organisationer och komma undan verkliga fackliga krav.

Striden om strejkrätten

Parterna överens om strejkrätten

Nyheter

Erland Olauson, som lett arbetet med parternas förslag om strejkrätten, är inte orolig för gula fack. Han säger att det är möjligt att hävda att avtal som inte är tecknat med en riktig fackförening inte är ett kollektivavtal – och att fackförbund i det läget  kan ta till stridsåtgärder för att kräva egna avtal.

Mats Glavå instämmer i att det finns en sådan möjlighet, men menar att gränsen inte alltid är så tydlig.

Han konstaterar att en sådan reglering som parterna föreslår också kommer att avväpna Hamnarbetarförbundet; det blir svårare för dem att verka.

Från Vänsterpartiet kommer kritik mot parternas förslag. Deras arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati menar, enligt ett pressmeddelande, att förslaget är en eftergift för arbetsgivarsidan.

Samtidigt säger han att det är bättre att parterna kommer överens än att regeringen gör ändringar på egen hand.

Striden om strejkrätten

Ylva Johansson: Parternas förslag om strejkrätt går före utredning

Nyheter

– Men det är konstigt att utifrån hotet om en utredning, som aldrig borde tillsatts, komma fram till inskränkningar som ska accepteras för att de är bättre än vad som hotades med från början i utredningen, säger han.

På presskonferensen i dag uppgav LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att hela LO står bakom förslaget.

Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, verkar dock inte särskilt glad över situationen. Han tycker inte att utredningen som regeringen tillsatte förra året borde ha kommit till alls.

Nu menar han att parterna är tvungna att förhindra ”katastrofala följder” av utredningen genom att hitta en bättre lösning.

– Det gör mig, rent ut sagt förbannad, att vi ska behöva rädda ansiktet på våra politiker, stoppa ett dåligt förslag och försvara den svenska arbetsmarknadsmodellen. Denna situation borde aldrig ha uppstått, säger han i en kommentar.