Det råder en kompakt tystnad kring hur korruptionsskandalen påverkar ILO:s arbete med att ta fram en plan för att förändra FN-organet.

I augusti 2017 utsågs  statsminister Stefan Löfven och Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim till att leda ILO:s globala kommission om framtidens arbete.

Deras uppdrag blev att ta fram en övergripande strategi för hur ILO skulle se till att globaliseringens vinster kommer fler till del och hur världens arbetsmarknad ska möta klimatförändringar, digitalisering och en allt äldre befolkning.

– Det är dags att alla får ta del av globaliseringen. Det gör man genom att ta itu med problemen på den globala arbetsmarknaden och bygga en social sammanhållning och skapa förtroende som gynnar alla och inte förtrycker någon, sade Stefan Löfven när kommissionen presenterades i Genève i augusti.

– När vi blickar mot framtiden måste vi göra det från många olika perspektiv och situationer. Vi måste placera människors välbefinnande först och i centrum på agendan, fyllde Ameenah Gurib-Fakim i.

Ordförandena Gurib-Fakim och Löfven i främsta raden när ILO-kommissionen tillsattes i augusti.

Men kommissionen hann knappt påbörja sitt arbete innan dess ena ordförande hamnade i blåsväder.

Den mauretanska dagstidningen L’Express kunde publicera kontoutdrag som visade att Gurib-Fakim handlat juveler och kläder för 26 000 dollar, motsvarande 230 000 kronor, under en shoppingtur i London.

Lyxartiklarna betalade hon med ett kreditkort hon fått av en ideell organisation. Samtidigt hade organisationens ordförande, en angolansk affärsman, fått tillstånd att öppna en investmentbank i Mauritius – vilket ledde till korruptionsanklagelser.

#Metoo

Världsfacket kraftsamlar för ny ILO-konvention

Global

Gurib-Fakim menade att hon använt organisationens kreditkort av misstag samt att hon betalat tillbaka hela summan. Men kritiken blev för stark och Gurib-Fakim valde tidigare i våras att lämna presidentposten.

När Arbetet Global skriver till regeringskansliet för att fråga om Gurib-Fakims problem på hemmaplan påverkar kommissionens arbete kommer svaret snabbt.

”Ameenah Gurib-Fakim har avsagt sig ordförandeskapet för ILO-kommissionen. Om du har några övriga frågor måste jag hänvisa till ILO”, skriver statsministerns pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin.

Även från ILO:s sida är kommentarerna knapphändiga. I ett mejl skriver generalsekreterarens kansli att beslutet att avgå var Gurib-Fakims eget.

Hade det varit olämpligt för henne att stanna kvar som ordförande efter att hon lämnat presidentposten i Mauritius?

”Vi kan inte kommentera denna hypotetiska fråga eftersom hon fattade beslutet att avgå.”

Posterna i framtidskommissionen är knutna till person, inte till ämbete.

Stefan Löfven sitter kvar som ordförande även om Socialdemokraterna inte vinner valet i september, och Ameenah Gurib-Fakim hade i teorin kunnat stanna oavsett om hon lämnat sitt uppdrag i Mauritius.

Men en källa med insyn beskriver tillsättningarna som ”extremt laddade”.

– Det är mycket politik bakom, sammansättningen ska se till att alla är nöjda och att kommissionen har legitimitet. Att hon avgick är säkerligen politik någonstans.

ILO kan inte svara på om en ny ordförande ska utses eller om Stefan Löfven framöver ska leda kommissionen själv, utan skriver bara att ”överläggningar pågår utifrån denna nya situation”.

Vid denna artikels publicering presenterades Ameenah Gurib-Fakim fortfarande som kommissionens ordförande, och Mauritius president, på ILO:s hemsida.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

ILO

Den 28 maj inleder ILO sitt stora årliga möte i Genève, Schweiz, där ledande representanter för stater, arbetsgivarorganisationer och fackföreningar ska diskutera hur de vill forma den globala arbetsmarknaden.

Den 15 maj ska framtidskommissionen som leds av Stefan Löfven hålla ett möte.

ILO är ett FN-organ som funnits sedan 1919 och där 187 länder finns representerade.

Källa: ILO