Det var oansvarigt skött från början. Redan innan bläcket på kontraktet för Nya Karolinska hunnit torka började kostnaderna att skena.

Nu är prognosen att sjukhuset kommer kosta 61 miljarder kronor och rankas som världens trettonde dyraste bygge.

De enorma kostnaderna tränger undan annan vård.

Till exempel har Södersjukhuset fått ett sparbeting trots att de har landets längsta akutköer.

Hela upphandlingen osar omdömeslöshet. I England utarbetade Skanska och PWC villkor för finansiering av liknande projekt.

PWC anlitades sedan av Stockholms läns landsting för att ta fram upphandlingsunderlag för Nya Karolinska.

Det går inte att låta bli att undra om Moderaterna i Stockholms läns landsting är så enormt mycket mer oansvariga, omdömeslösa och klantiga än andra landstingspolitiker

Veronica Palm

Endast ett anbud kom in – Skanska, som alltså lade anbud på sin egensnickrade finansieringsplan.

Moderaterna antog det enda anbudet, helt i strid med principer om konkurrens och ansvar för skattebetalarnas pengar.

Sedan rullade projektet på med den ena klantigheten efter den andra.

Konstruktionsfel, osunda personband mellan beslutsfattare och upphandlare, fördyringar i varje led, försening på försening, avog inställning till personalens företrädare och patienter som fick vända i dörren.

Det går inte att låta bli att undra om Moderaterna i Stockholms läns landsting är så enormt mycket mer oansvariga, omdömeslösa och klantiga än andra landstingspolitiker.

Svaret går att finna i en rapport som tankesmedjan Arena idé släppte i förra veckan.

Där visas att de inte i första hand är oansvariga, omdömeslösa och klantiga, utan just moderater.

Nya Karolinska är ett ideologiskt experiment som de tycker är värt genomföra trots att det randats av motgångar och skenande kostnader.

Förutom själva bygget har Nya Karolinska omorganiserats enligt en modell som bygger på att marknadsstyra sjukvården.

Ansvaret för att genomföra omorganisationen lämnade de ansvariga politikerna över till det amerikanska företaget Boston Consulting Group som flög in konsulter för att verkställa Moderaternas våta dröm med ”En ekonomisk modell framtagen för den amerikanska sjukvårdsmarknaden.

Syftet med modellen är att bygga upp en helt specifik marknadsstruktur som ska möjliggöra att styra sjukvården genom konkurrens.”

För att marknad och konkurrens ska kunna styra i sjukvården krävs, enligt Boston Consulting Group, att ”Varje enskild slutförd behandling är ekonomiskt jämförbar och konkurrenskraftig”.

Bara så kan du locka privata vårdbolag in i sjukvården.

Det här systemet har de i Sverige valt att kalla ”värdebaserad vård”, men det har ingenting med de värden vi brukar tänka på när det gäller vård av sjuka människor.

Ordet värde ska ses som en ekonomisk term, alltså resultat av ekonomisk investering.

Och här finns svaret. Att det blev ett galet dyrt hus beror just på marknadsidén. Dels i upphandlingen där Skanska som enda anbudsgivare fick uppdraget på den finansieringsidé de själva utvecklat.

Men också för att huset överdimensionerades så att det kan ge en ”infrastruktur för marknadsaktörer”.

Det är inte ett misstag att Nya Karolinska blivit ett dyrt skandalbygge. Det är en ideologiskt betingad marknadsanpassning

Veronica Palm

I princip ska all specialutrustning för all form av sjukvård finnas tillgänglig i hela huset.

Självklart drev det upp kostnaden, men helt i linje med idén. Genom extremt flexibla lokaler kan olika vårdföretag bedriva sjukvård i större eller mindre skala och på kortare eller längre sikt.

Huset i sig är ett första steg för att kunna stycka upp och sälja ut.

En ”vårdgalleria” som före detta sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) kallade visionen om ett sjukhushus där du kan gå runt som i en galleria och shoppa vård på en fri marknad.

Så nej. Det är inte ett misstag att Nya Karolinska blivit ett dyrt skandalbygge.

Det är en ideologiskt betingad marknadsanpassning.

Skandaler och skenande kostnader är nog bara som små väggupp för de moderater som har siktet inställt på att privatisera sjukvården och kringgå principen om vård efter behov.