Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade under torsdagen en ny rikspolischef efter Dan Eliasson.

Det blev Säpochefen Anders Thornberg som fick jobbet, något som välkomnades av Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– Anders Thornberg är polis i grunden, har varit ute på fältet och vet vad poliser möter i sin vardag. Jag tror att det är viktiga grundstenar för att kunna ta rätt beslut och för att kunna motivera och engagera poliskåren, säger hon i ett pressmeddelande.

Även fackförbundet ST är glada över utnämningen.

–  Vi i ST inom polisen är positiva till Anders Thornberg som ny rikspolischef. Hans viktigaste uppgift blir att få alla, poliser och civilanställda, att tillsammans jobba mot målet att förebygga och bekämpa brott, säger Karin Svenning, ordförande för ST inom polisen i ett pressmeddelande.

Det blev även positiva reaktioner från Jusek och Saco-S.

– Anders Thornberg är känd för ett modernt och transparent ledarskap som vågar och vi tror att han är rätt person för att ta tag i kulturer som genom åren hindrat polisens operativa förmåga, säger Lars Modig, företrädare för Jusek och Saco-S på Polismyndigheten via ett pressmeddelande.

Karna Tillheden, ordförande för Seko polisen:

– Jag upplever honom som ett bra val med sin gedigna erfarenhet inom polisen, säger hon till Sekotidningen.