– Det är viktigt att alla delar av vårat land känner att de är med i framtidsprojektet Sverige, sa statsminister Stefan Löfven (S) på måndagens presskonferens då han och civilministern Ardalan Shekarabi presenterade planerna på att flytta 900 statliga jobb från Stockholm.

Regeringens mål är att flytta statliga jobb från Stockholm till övriga delar av landet, men i många av Sveriges kommuner har utvecklingen gått i motsatt riktning visar statistik från SCB.

Mätningarna över statliga jobb görs i december varje år och den senaste statistiken är från december 2016.

Mellan december 2015 och december 2016 fick Sverige ungefär 4 500 fler statliga jobb. Samtidigt minskade jobben i 134 av Sveriges 290 kommuner och ökade i 136. Och de största vinnarna var storstäderna.

900 statliga jobb flyttas från Stockholm

Politik

Under samma period fick nämligen Stockholm nästan 1 000 nya statliga jobb, ungefär 20 procent av ökningen. Lägger man till Göteborg och Malmö landar nästan hälften av alla nya jobb, cirka 2 200 i de tre största städerna.

Måndagens besked gick i samma spår. Visserligen aviserade man en flytt av 900 jobb från Stockholms kommun, men 500 av dem hamnade i Botkyrka som också ligger i Stockholmsområdet.

150 av jobben landade i Malmö och 75 i Göteborg. Kvar blev 50 statliga jobb som flyttas från Stockholm till Borås, Luleå respektive Sundsvall.

En som hade hoppats på andra besked under måndagens presskonferens är Fred Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Härnösand. Han har länge arbetat för att få fler statliga jobb till kommunen.

– Jag sitter just nu och skriver brev till civilministern, säger han när Arbetet når honom över telefon.

Är du besviken?
– Jag väntar med att vara besviken tills jag får reda på vad som är sista bollen i matchen.

Härnösand är en av de största förlorarna när det gäller statliga jobb de senaste åren. Mellan december 2016 och 2015 försvann 135 jobb från kommunen enligt SCB: statistik.

ST:s Britta Lejon kritisk till myndighets­flytten

Politik

Huvudorsaken var att universitet helt la ner på orten och flyttade till Sundsvall.

Men enligt Fred Nilsson var effekterna större än så då ett stort antal studenter också försvann med sin köpkraft och påverkan på lokalsamhället.

– Det motsvarade ungefär 600 förlorade arbetstillfällen på grund av ett statligt beslut. Och nu snackar man om att ställa balansen till rätta. Då är Härnösand väldigt långt fram i kön vill jag påstå.

Fred Nilsson skrattar lite över frågan om hur han ser på att man med det nya beskedet i stort sett flyttade 900 jobb från Stockholm till andra storstadsområden, men svarar sedan diplomatiskt.

– Innan jag ser hur hela pusslet blir lagt avstår jag från att vara för kategorisk i mina omdömen. I varje enskilt fall kan man säkert se en logik.

Vad skulle fler statliga jobb betyda för Härnösand?
– Det är väldigt viktigt för den balans vi har av akademiska jobb, men statliga jobb behöver inte heller vara akademiska. Det är också en väldigt viktig signal för en kommun som har blivit av med så otroligt så mycket saker som flyttat och centraliserats. För oss handlar det sjukhuset, militären, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och universitet.